NSi ne želi biti krivec za morebitni Logarjev poraz

Slovenija 26. Okt 202221:33 9 komentarjev
Volilni kongres Nove Slovenije v Rogatcu 2022
Borut Živulović/BOBO

Članice in člani sveta stranke Nove Slovenije so soglasno potrdili Janeza Cigler Kralja in Vido Čadonič Špelič za podpredsednika stranke, za glavnega tajnika pa Roberta Ilca. Svoje člane, simpatizerje in volilce so pozvali, naj se v čim večjem številu udeležijo drugega kroga predsedniških volitev, in ocenili, da je v njem najprimernejši kandidat Anže Logar. Besed, da Logarjevo kandidaturo podpirajo, sicer niso izrecno uporabili, je pa njihov sklep mogoče razumeti v tej smeri.

Članice in člani sveta Nove Slovenije so na konstitutivni seji stranke izvolili predstavnike ožjega vodstva stranke. Kot smo napovedali, je Matej Tonin za podpredsednika stranke predlagal Janeza Cigler Kralja in Vido Čadonič Špelič, za glavnega tajnika pa Roberta Ilca. Vsi so bili soglasno izvoljeni. Prav tako tudi trije člani izvršilnega odbora, ki jih imenuje svet stranke, in sicer Matjaž Trontelj, Janez Pogorelec in Mateja Ribič.

Svoje člane, simpatizerje in volilce so pozvali, da se v čim večjem številu udeležijo drugega kroga predsedniških volitev, in ocenili, da je v njem najprimernejši kandidat za predsednika republike Anže Logar. Besed, da Logarja podpirajo, sicer niso izrecno uporabili, je pa omenjeni sklep mogoče razumeti v tej smeri. Če ne bi ocenili, da je Logar najprimernejši kandidat, bi bili po navedbah naših virov v primeru njegovega poraza nedvomno deležni ostrih napadov prvaka SDS Janeza Janše, češ da je NSi kriva za neizvolitev desnosredinskega kandidata. To bi jim lahko očitali tudi njihovi volilci, česar pa si v NSi nikakor ne želijo. Jasno je namreč, da mnogi volilci NSi upoštevajo Janeza Janšo, včasih celo bolj kot Mateja Tonina. Tako je bilo tudi med podpisniki podpore Logarjevi kandidaturi kar nekaj članov in volilcev NSi. Menda naj bi se Logar po prvem krogu predsedniških volitev na krščanske demokrate tudi obrnil po podporo in to precej bolj prijazno kot ob vstopu v predsedniško tekmo.

Po besedah naših virov so člani sveta NSi odločno podprli odločitev Mateja Tonina oziroma njihove poslanske skupine, da ob podpori koalicije zapolni mesta v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jih SDS ni želela zasesti. Kot je znano, je bil Tonin zaradi tega deležen ostrih napadov prvaka SDS Janeza Janše.

Na seji so tudi podprli stališče prvaka krščanskih demokratov, da se bodo s Svobodo pogovarjali o tistih temah, pri katerih lahko dosežejo uresničevanje programa NSi. Ocenili naj bi tudi, da je NSi samostojna stranka in nikakor ne privesek SDS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje