Slovenija prvič na prestižnem seznamu najbolj navdihujočih destinacij na svetu

Slovenija 26. Okt 202221:54 4 komentarji
Kolesarjenje
PROFIMEDIA

National Geographic je razkril težko pričakovani vsakoletni seznam, na katerega uvrstijo 25 najbolj navdihujočih globalnih destinacij za prihodnje leto. Na seznam se je tokrat prvič uvrstil tudi naš podalpski biser. Slovenijo so v ameriškem mediju opisali kot pionirko na področju trajnostnega turizma, ki ustvarja gurmansko kolesarsko pot.

Ameriški medij National Geographic je razkril težko pričakovani vsakoletni seznam, na katerem se znajde 25 najbolj neverjetnih globalnih destinacij in doživetij za prihodnje leto. Seznam destinacij oblikujejo mednarodne ekipe urednikov tiskanih in spletnih izdaj National Geographic Traveller, ki čez leto razišče, poroča in piše o navdihujočih destinacijah.

Na seznamu najboljših za leto 2023 se je tokrat prvič uvrstila tudi Slovenija, in sicer v kategoriji Narava. V reviji so naši državi pisali hvalospeve predvsem na račun trajnostnega turizma in gastronomije.

“Slovenija, ki je na splošno priznana kot vodilna na področju trajnostnega turizma, je v okviru sedemletne trajnostne sheme po državi že ‘skuhala’ številne naravi prijazne poti. Zdaj so dodali nov element, in sicer t.i. Slovenia Green Gourmet Route (Trajnostno kolesarjenje z gurmanskimi postanki, op. a.). Enajstdnevna tura je namenjena posebej kolesarjem,” so zapisali. “Kolesarji lahko dosežejo oddaljeno podeželje in odkrijejo, da bo vsak kravji pašnik proizvajal edinstven sir,” je za National Geographic povedal Jan Klavora, eden od ustvarjalcev kolesarskih poti.

“Uvrstitev Slovenije pomembno krepi prepoznavnost in ugled naše države”

Gurmanska kolesarska pot sicer pelje iz prestolnice Ljubljane do Goriških brd, Vipavske doline in Krasa ter nazaj preko prestolnice proti Sevnici, Podčetrtku, Ptuju in Mariboru. Kot so še opisali v ameriškem mediju, se lahko obiskovalci do gurmanskih postankov odpravijo z vlakom ali pa se s kolesi zapeljejo po varnih podeželskih poteh. “Sedejo lahko na večerjo v restavracijah, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami, in to v mestih, kot je Maribor, kjer slavijo lokalno in srbsko kulinariko. Pršut lahko okušajo v Štanjelu ali spijejo kozarček vina v vinski kleti v Brdih – vinogradniški regiji, znani kot slovenska Toskana. Obiskovalci lahko sledijo poti ali pa si jo prilagodijo tako, da ustreza njihovim interesom in apetitom,” so še poudarili.

Slovenija
PROFIMEDIA

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je izpostavila velik pomen uvrstitve Slovenije na prestižni seznam National Geographica. “Uvrstitev Slovenije med 25 navdihujočih svetovnih destinacij za leto 2023 in med osem izbranih evropskih destinacij s strani National Geographic pomeni pomembno krepitev prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot ene vodilnih trajnostnih turističnih destinacij na svetu. Kot ena najbolj prepoznanih in vplivnih znamk, specializiranih za tematike narave, doživetij v naravi in potovanj in z dosegom 760 milijonov gospodinjstev po vsem svetu ter več kot pol milijarde sledilcev na družbenih omrežjih National Geographic dosega ciljno publiko zahtevnejših gostov, ki iščejo edinstvena doživetja v neokrnjeni naravi. In prav to so gostje, ki jih na Slovenski turistični organizaciji želimo nagovoriti,” je pojasnila.

Katere države so se še uvrstile na prestižni seznam?

– Narava: Škotsko višavje, Botsvana, Slovenija, Narodni park Big Bend v Teksasu in Azori

– Kultura: Via Appia v Italiji, Busan v Južni Koreji, Longmen Grottoes (provinca Henan, Kitajska), Egipt in Charleston v Južni Karolini

– Aktivna doživetja v naravi: Nova Zelandija, Choquequirao v Peruju, Utah, Avstrijske Alpe in Narodni park Revillagigedo v Mehiki

– Skupnost: otočje Dodekanez v Grčiji, Milwaukee v Wisconsinu, Alberta (Kanada), Laos in Gana

– Družina: Trinidad in Tobago, San Francisco v Kaliforniji, Kolumbija, Manchester v Združenem kraljestvu in Švica

Slovenija
PROFIMEDIA

Slovenia Green Gourmet Route je sicer turistični produkt trajnostnih kolesarskih in gastronomskih doživetij, ki sta ga v partnerstvu razvila konzorcij Slovenija Green in Slovenska turistična organizacija (STO) v letu 2021, ko je Slovenija nosila naziv Evropska gastronomska regija. Takrat je v zeleno shemo sprejela tudi prve Slovenia Green Cuisine ponudnike. Kolesarska pot povezuje destinacije z znakom Slovenia Green, ponuja kulinarična doživetja v trajnostno naravnanih restavracijah, med drugim tudi z Michelinovimi zvezdicami, in ob tem navdihuje s potmi med vinogradi, zdravilišči in turističnimi kmetijami.

VIR: slovenia.info

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje