Komentar Mete Roglič: Besede, ki so zvenele kot basen o lisici in kislem grozdju

Mnenja 10. Jun 202405:30 19 komentarjev
Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše na N1 (Foto: Aljaž Uršej)

Zakaj vsaj na kratek rok rezultat evropskih volitev kakšnih pomembnejših premikov na slovenskem političnem parketu ne bo prinesel?

“Svoboda je dosegla vse tri cilje: visoko volilno udeležbo, na vseh štirih referendumih rezultat za, naš procent 22 odstotkov pa je višji, kot smo pričakovali,” je po včerajšnji objavi rezultatov evropskih volitev izjavil prvak Gibanja Svoboda Robert Golob. Ob tem je še poudaril, da je leva sredina procentualno dobila več glasov kot desnica, a da se matematika pač ni izšla v njeno korist.

Te Golobove besede pa so izzvenele kot basen o lisici in kislem grozdju. Svoboda se je sicer res močno približala trem mandatom, a je njen dosežek daleč od tistega, ki ga je zabeležila na zadnjih državnozborskih volitvah.

Je pa včeraj prepričljivo zmagala SDS, ki je z 31 odstotki glasov dobila štiri evropske poslance, kar je dva več kot Gibanje Svoboda. To je tudi najboljši rezultat Janševe stranke na volitvah v Evropski parlament doslej.

Golobova pričakovanja, da bo ponovno prišel do izraza antijanševski sindrom, ki naj bi jih še podkrepila najvišja volilna udeležba na evropskih volitvah pri nas, se torej niso uresničila. S tem, ko je enega poslanca v Bruslju dobila še Nova Slovenija, pa je večino od devetih mest, ki v Evropskem parlamentu pripadajo Sloveniji, dobila desnica.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda) Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Janez Janša (Foto: Aljaž Uršej)
Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda) Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Robert Golob (Foto: Aljaž Uršej)

Še bolj kot zmaga desnice pa so bile včerajšnje volitve poraz sedanje koalicije.

Eno od štirih poslanskih mest, ki jih je dobila levica, je namreč pripadlo stranki Vesna oziroma njenemu nosilcu liste Vladimirju Prebiliču, katerega veliki uspeh je mogoče razumeti tudi kot nezaupnico levosredinskih volilcev koalicijskim strankam.

Veselje v Vesni
Veselje Vladimirja Prebiliča in stranke Vesna, ki je prvič v zgodovini dobila evropskega poslanca (Foto: N1)

Precejšen del večera je slika za vladajoče izgledala še bolj neugodna. Do preštete dobre polovice glasov se je namreč uvrstitev v Evropski parlament obetala Slovenski ljudski stranki in ne SD.

7,70 odstotka glasov, kolikor je na koncu dosegla SD, je v primerjavi z 18,66 odstotka na evropskih volitvah pred petimi leti sicer klavrn rezultat, a ne gre spregledati, da so Socialni demokrati po aferi sodna stavba po javnomnenjskih merjenjih padli že pod tri odstotke.

Še enkrat se je torej potrdilo, da ima SD zveste volilce, ki so ji doslej vedno – pa čeprav zgolj za malenkost – odprli vrata tako v državni zbor kot v Evropski parlament.

Matjaž Han
Matjaž Han, predsednik SD, čakajoč izide evropskih volitev (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Pred vrati Evropskega parlamenta pa je ponovno ostala Levica; čeprav je v tednih pred volitvami pri svojih osrednjih projektih dosegla nekatere pomembne rezultate. A je volilci kot pomembne akterke na evropskem parketu ne prepoznajo, z nosilko liste ponovno ni imela sreče, vključitev njenega najbolj prepoznavnega predstavnika Luke Mesca v kampanjo pa ji tudi zaradi sporočila, da želi Mesec ostati na ministrskem položaju, večjega volilnega naboja ni prinesla.

Sta si pa po preštetih glasovih močno oddahnila Nova Slovenija in tudi njen predsednik Matej Tonin. Temu je namreč uspelo po številu preferenčnih glasov precej prehiteti najresnejšo tekmico, dosedanjo evropsko poslanko Ljudmilo Novak.

Vendar je v NSi že mogoče slišati ocene, da bo Tonin iz Bruslja težko uspešno vodil stranko in da se bo morala ta preoblikovati v sodobnejšo krščansko demokracijo, če bo želela postati vidnejši politični akter na desnici.

Vsaj na kratek rok pa rezultat evropskih volitev kakšnih pomembnejših premikov na slovenskem političnem parketu ne bo prinesel. Janša je sicer vladajoče že pozval, naj se zaradi včerajšnjega poraza poslovijo od vladanja. A mu je Golob nemudoma odgovoril, da tega filma, da bi se on umaknil, ne bo videl.

Ne nazadnje ima Gibanje Svoboda v državnem zboru kar 40 poslancev, alternative na levi sredini, ki bi ogrozila Golobov položaj, pa za zdaj ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje