Komisarka razočarana, ker vprašanje STA še vedno ni rešeno

Slovenija 15. Jul 202118:57 > 20:00 1 komentar
Ylva Johansson
Reuters

Evropska komisarka Ylva Johansson je po srečanju notranjih ministrov EU na Brdu pri Kranju izrazila razočaranje, da vprašanje financiranja STA še vedno ni rešeno. Ob aprilskem srečanju s slovenskim notranjim ministrom Alešem Hojsom je namreč dobila vtis, da bo to rešeno. Hojs je krivdo pripisal direktorju STA Bojanu Veselinoviču.

“Razočarana sem, da to še ni bilo rešeno,” je evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson povedala glede vprašanja financiranja STA. Kot je dodala, je namreč aprila po srečanju s Hojsom v Ljubljani dobila vtis, da bo to kmalu rešeno.

“Pričakujem, da bo slovenska vlada rešila to vprašanje in plačala sredstva, ki jih dolguje Slovenski tiskovni agenciji. Zelo pomembno je, da se to vprašanje reši čim prej. Drugače bi to lahko imelo hude posledice za pluralizem medijev,” je povedala na skupni novinarski konferenci s Hojsom po neformalnem zasedanju notranjih ministrov EU na Brdu pri Kranju.

Hojs: Veselinovič še vedno ne želi podpisati pogodbe

Notranji minister Aleš Hojs je na novinarsko vprašanje odgovoril, da je aprila res obljubil komisarki, da bo ta zadeva rešena v relativno kratkem času. Vlada je vmes sprejela celo posebno uredbo za rešitev tega vprašanja.

Aleš Hojs
Denis Sadiković/N1

Vendar pa, kot je dejal, direktor STA Bojan Veselinovič še vedno ne želi podpisati pogodbe. “Morate pa razumeti, da so to javna sredstva in da seveda vlada torej njen zastopnik Ukom skrbi za porabo javnega denarja in seveda je takšna poraba podvržena vsem zakonitostim in transparentnosti,” je dodal. “Sam verjamem, da bo direktor STA v prihodnjih dneh podpisal pogodbo in s tem deblokiral nefinanciranje tiskovne agencije,” je sklenil.

Veselinovič zavrnil Hojsove navedbe

Direktor agencije Veselinovič je v odzivu zavrnil Hojsove navedbe. “Odločno zavračam navedbe notranjega ministra Hojsa, da ne želim podpisati pogodbe z Ukomom in da naj bi bil to razlog, da država že pol leta in več ne financira dejavnosti STA. To vladi nalaga že sam sedmi protikoronski zakon, ki ga zavestno krši. To, da pogodba za plačilo obveznosti do STA sploh ni potrebna, je v obrazložitvi svoje junijske odločitve zapisalo tudi okrožno sodišče v Ljubljani,” je zapisal.

STA sicer po njegovih besedah kljub temu tvorno sodeluje v pogovorih z vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) o usklajevanju pogodbe. Ob tem opozarja, da mora biti spoštovan celoten pravni okvir, ki ureja delovanje STA, in ne le vladna uredba, ki po opozorilih strokovnjakov ni v skladu s slovenskim pravnim redom.

STA že 196 dni opravlja javno službo brez plačila zanjo s strani vlade, v pogovorih o pogodbi o opravljanju javne službe med STA in Ukomom pa zaenkrat ni bilo napredka.

Johanssonova in Hojs sta na novinarski konferenci spregovorila tudi o grožnjah novinarjem. “Grožnje novinarjem so grožnje svobodnim medijem in medijskemu pluralizmu. Grožnja svobodnim medijem in medijskemu pluralizmu je grožnja demokraciji,” je povedala komisarka.

Hojs pa je zagotovil, da je slovenska policija tu za to, da skrbi tudi za varnost novinarjev. “Lahko vam zagotovim, da v nobenem trenutku vsaj po moji oceni medijska svoboda v Sloveniji ni bila nikoli ogrožena, razen ko so nekateri skrajneži pred dobrega pol leta napadli fotografa enega od desnih medijev in ko so trgali kamero televizijskemu snemalcu prav tako enega od desnih medijev,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje