Končuje se izredno topel september. Kako vroče bo ta vikend?

Slovenija 29. Sep 202301:00
Jesen, Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Pred nami je še kar nekaj sončnih dni, najbolj toplo bo prav danes in v nedeljo. September je sicer postregel z nadpovprečnimi temperaturami. Kot je za N1 povedal vremenoslovec agencije za okolje Brane Gregorčič, vse kaže, da bo letošnji september drugi najtoplejši v zgodovini slovenskih meritev. Toplejši je bil le september 2011. Z nadpovprečnimi temperaturami bomo zakorakali tudi v oktober.

Po avgustovski ujmi in obilnih padavinah, ki so povzročile katastrofalne poplave, je letošnji september postregel z obilico sonca in prijetnimi temperaturami. Zaključek meseca bo prav tako minil v lepem jesenskem vremenu, s poletnim pridihom.

Tudi ob tem koncu tedna se bo namreč po besedah meteorologa Agencije RS za okolje (Arso) Braneta Gregorčiča nadaljevalo suho vreme. Najbolj topla dneva bosta današnji in nedelja. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 22 do 26, na Goriškem okoli 28 stopinj Celzija. “V soboto se bo oblačnost prehodno povečala. Morda na severovzhodu Slovenije pade kakšna kaplja dežja, vendar bo v večjem delu države suha tudi sobota,” je za N1 pojasnil vremenoslovec. Po meglenem jutru bo tudi nedelja spet povečini sončna. Dnevne temperature se bodo v soboto in nedeljo gibale okoli 24 stopinj Celzija.

Gregorčič je ob tem poudaril, da vse kaže, da bo letošnji september drugi najtoplejši september v zgodovini meritev. Toplejši je bil le september 2011, ko je bila povprečna najvišja dnevna temperatura rekordnih 26,4 stopinje Celzija. To pa je kar 4,8 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem, kažejo podatki biltena Arso z naslovom Naše okolje iz leta 2011.

Z nadpovprečnimi temperaturami bomo zakorakali tudi v mesec oktober. V ponedeljek in torek bo namreč še naprej sončno in za ta čas toplo, saj se bodo dnevne temperature še naprej gibale okoli 25 stopinj Celzija. Spremembo vremena lahko pričakujemo šele v sredo, ko nas bo dosegla hladna fronta, ki prihaja iznad Atlantika, preko srednje Evrope proti Alpam. “S prihodom hladne fronte bo padlo nekaj dežja, vendar bodo padavine prehodne. Za zdaj ne kaže na zelo intenzivne vremenske dogodke. Količina padavin sicer še ni natančna, saj je do takrat še nekaj dni, zato bo treba na natančne vremenske napovedi počakati še kakšen dan ali dva,” je dodal.

Po deževni sredi bo druga polovica prihodnjega tedna spet suha. Dnevne temperature bodo sicer za odtenek nižje, vendar še vedno nadpovprečne. “Še naprej bo prijazno jesensko vreme,” je zaključil Gregorčič.