Konec avgusta ponovno na dražbi bencinski servis na Bezeni

Slovenija 14. Jul 202211:44 > 12:22 0 komentarjev
Bencinski servis
Profimedia

Prostore bencinskega servisa na Bezeni, ki so v lasti propadle družbe Agroruše, bodo konec avgusta znova poskusili prodati. Na dražbi bodo poleg bencinskega servisa, ki je trenutno v najemu podjetja OMV, skušali prodati še proizvodne prostore.

Stečajni upravitelj propadle družbe Agroruše iz Ruš Andrej Kozelj bo konec avgusta na dražbi ponovno poskusil prodati bencinski servis na Bezeni. Prva dražba sredi maja je bila neuspešna, izklicna cena pa je vnovič nekaj več kot milijon evrov. Ponovno bo na prodaj ponudil tudi proizvodne prostore, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu.

Bencinski servis na Bezeni s 530 kvadratnimi metri površine, na kateri ima predkupno pravico zdajšnji najemnik OMV Slovenija, je del glavnega premoženja podjetja Agroruše, ki je v stečaju od julija 2021. Med vrednejšim premoženjem so še proizvodni prostori, ki jih bo po izklicni ceni nekaj manj kot štiri milijone evrov prav tako znova ponudil na dražbi konec avgusta.

Ceno za bencinski servis je upravitelj postavil pri ocenjeni tržni vrednosti, to je 1,055 milijona evrov. Dražba bo potekala z zniževanjem izklicne cene, dražitelji pa morajo najpozneje do enega dneva pred dražbo vplačati 52.750 evrov varščine. Dražba bo 25. avgusta v Ljubljani.

Dve uri pozneje bo sledila dražba, na kateri bo ponujeno premoženje, ki v več sklopih predstavlja proizvodne prostore za izdelavo specialnih gnojil, upravno stavbo, trgovino, skladišče v razpadajočem stanju, regalno skladišče, stavbo v fazi obnove, proizvodne hale s pisarnami, skladišče nevarnih snovi, cisterne za fosforno kislino in garaže.

Tudi ta dražba bo potekala z zniževanjem izklicne cene, ki je malenkost manj kot štiri milijone evrov. Dražitelji morajo najpozneje 24. avgusta vplačati nekaj manj kot 200.000 evrov varščine.

Je pa stečajnemu upravitelju na majski dražbi uspelo prodati prosto zemljišče in teniško igrišče s skupaj 6.379 kvadratnimi metri površine. Izklicna cena je bila 62.000 evrov, najboljši ponudnik pa je skupaj z DDV ponudil 118.340 evrov. Kupnina še ni bila plačana, je v rednem poročilu o vodenju stečajnega postopka zapisal Kozelj.

Kozelj je sicer že uspešno unovčil najbolj znano blagovno znamko propadlega ruškega podjetja Cvetal. Njen lastnik je postalo podjetje Agrolit iz Litije, ki se prav tako ukvarja s proizvodnjo izdelkov za nego in prehrano rastlin. Zanjo je podjetje v lasti družine Grošelj, ki zaposluje okoli 85 ljudi, odštelo 103.000 evrov.

Predlog za stečaj podjetja v lasti Veselina Djurovića, ki je bilo že nekaj let v finančnih težavah in je bilo deležno tudi državne pomoči, je januarja lani kot upnik vložilo podjetje Alos, ki se ukvarja z upravljanjem naložb in je odkupilo terjatve družbe Ledava, ta pa jih je že pred nekaj leti odkupila od NLB.

Upnik se je za vložitev zahteve odločil, ker ruško podjetje ni poravnalo svojih obveznosti in je zamujalo z izplačilom dolga po kreditnih pogodbah, prav tako pa ni izpolnilo obveznosti iz leta 2013 pravnomočno potrjene prisilne poravnave.

Ruško podjetje je delovalo na področju proizvodnje in prodaje gnojil, substratov, sredstev za varstvo rastlin in semen ter je bilo že leta 2013 tik pred stečajem. Takrat mu je vlada dodelila 800.000 evrov državne pomoči, leto pozneje pa še dodatnih 1,5 milijona evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!