Še ena podražitev: za nov potni list boste odšteli več

Slovenija 14. Jul 202209:18 1 komentar
potni list
Tina Kosec, Bobo

Konec meseca se bodo zvišale cene potnih listov. Od 28. julija boste za nov potni list odšteli 2,57 evra več, stal bo skoraj 50 evrov.

S spremembo pravilnika o določitvi cene obrazcev potnih listin se bodo 28. julija potne listine podražile za 2,57 evra. Po novem bo za potni list, diplomatski potni list in službeni potni list treba odšteti 34,57 evra, potni list za vrnitev bo stal 6,48 evra, nalepka za vpis spremembe naslova stalnega prebivališča pa 2,70 evra. Cene se bodo konec meseca povišale na podlagi sporazuma zaradi spremembe indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji v obdobju od 1. 6. 2017, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Ob naročilu novega potnega lista morate plačati tudi takso. Če želite potni list, ki bo veljal 10 let, ta znaša 14,10 evra, za 5 let pa 7,30 evra.

Za potni list se lahko zaprosi na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji in na diplomatskih predstavništvih ali konzulatih Republike Slovenije v tujini. V nujnih primerih, kot so zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki, lahko potni list izda tudi Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije. Državljanom po dopolnjenem 12. letu starosti se ob vlogi odvzameta tudi dva prstna odtisa.

Potni list je praviloma izdelan in predan na pošto v petih delovnih dneh. Državljan lahko ob vlogi zaprosi za prednostno izdelavo potnega lista. V tem primeru je potni list izdelan in predan na pošto najkasneje naslednji delovni dan, za prednostno izdelavo pa je treba doplačati upravno takso.

Ker letos poteče veljavnost osebnih dokumentov večjega števila prebivalcev, je ponekod na upravnih enotah gneča. Vlogo za izdajo oziroma zamenjavo osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega dovoljenja ali potrdila SIGEN-CA oziroma smsPASS lahko vložite v katerikoli upravni enoti na območju celotne države. Podatke o čakalnih dobah na upravnih enotah najdete na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje