Koprski župan Aleš Bržan v tekmo za nov mandat

Slovenija 31. Avg 202214:13 1 komentar
Aleš Bržan
BOBO

Po mesecih oklevanja je koprski župan Aleš Bržan potrdil, da se bo potegoval za nov mandat. Na srečanju z novinarji na sedežu Mestne občine Koper je dejal, da se je tako odločil, ker ne želi, da bi se občina vrnila za štiri leta nazaj. Takrat je z zmago na volitvah prekinil 16 let županovanja Borisa Popoviča, ki bo predvidoma kandidiral tudi letos.

Aleš Bržan ima trenutno le podporo svoje stranke, Liste Aleša Bržana. Dejal pa je, da si županovanja brez sodelovanja z Gibanjem Svoboda ne predstavlja. Morebitna podpora je stvar organov najmočnejše stranke na državni ravni, je dejal danes.

Za ponovno kandidaturo se je odločil, ker so si pred štirimi leti zaželeli “normalne občine” in meni, da so to tudi dosegli. “Želim si, da Koprčanke in Koprčani to normalnost tudi obdržimo,” je dejal. “Pa tudi zato, ker je z državo in vlado zdaj zastavljeno tako sodelovanje, da mislim, da bi lahko v prihajajočem mandatu pripeljal do zaključka vse tiste projekte, ki so čakali že preveč časa,” je dodal.

V Listi Aleša Bržana so se dogovorili, da se bodo v prihodnjem mandatu osredotočili na štiri področja: oskrbo z vodo, energetsko samooskrbo, prehrambeno samooskrbo in varovanje okolja. Ob tem bodo pozorno spremljali tudi napredek pri gradnji drugega tira železnice in hitre ceste Koper-Dragonja, je napovedal župan. Med že nastavljenimi projekti je najprej omenil dvigalo na Markovec, za katerega so lani pridobili stavbno pravico. Bržan pričakuje, da bi gradnjo lahko začeli v enem letu. Napovedal je tudi nadaljevanje urejanja obmorskega območja. V prihodnjem letu naj bi prenovili kopališče Žusterna, v naslednjih letih naj bi nadaljevali urejanje območja ob obalni cesti do Izole.

Obljubil je tudi nadaljevanje vlaganj v podeželje, in sicer najmanj 10 milijonov evrov letno. Na občini so med drugim naredili popis stanja kanalizacijskega omrežja. Obnova tega bo dolgoročen proces, saj bi za vse potrebne izboljšave potrebovali približno 50 milijonov evrov, je dejal Bržan. Na sedanjem parkirišču za stavbo Barka v Kopru naj bi zrasel Zdravstveni center in garažno hišo. V novi center bi preselili dejavnosti, ki jih zdaj izvajajo v starem zdravstvenem domu v mestnem jedru. Zdravstveni dom na Bonifiki nameravajo za zdaj ohraniti.

Na območju ob Dolinski cesti v Olmu, med Mercatorjevim in Hoferjevim trgovskim centrom, pa je predvidena gradnja nove osnovne šole. Projekt je še v zelo zgodnji fazi načrtovanja. Na županskih volitvah leta 2018 je Bržan zmagal s tesno večino. V drugem krogu je dobil le 17 glasov več kot takratni župan Boris Popovič. Ta je že večkrat ponovil, da se bo na volitvah pomeril tudi letos.

Kandidaturo je potrdil tudi občinski svetnik Peter Bolčič, ki je bil izvoljen na Popovičevi listi Koper je naš, vendar je skupaj z več drugimi svetniki že ob začetku mandata oblikoval novo svetniško skupino. Nastopil bo kot kandidat stranke Zaupanje. Županski kandidat SDS bo predvidoma Igor Colja. Kandidaturo je za STA potrdil tudi svetovalec generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Patrik Greblo. Greblo s skupino somišljenikov oblikuje listo, ki bo podpirala njegovo kandidaturo, je pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje