Košarica vladajoče koalicije izraelskemu veleposlaništvu

Slovenija 10. Jan 202413:06 39 komentarjev
Državni zbor
Aljaž Uršej/N1

Poslanci vladajoče koalicije se današnjega srečanja skupine prijateljstva z državo Izrael ne bodo udeležili. Prav tako naj ne bi šli na večerno predvajanje posnetkov napada na Izrael, na katero vabi izraelsko veleposlaništvo. V Levici so ta dogodek označili celo kot poskus vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji in ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon pozvali, da izraelskega veleposlanika pozove na zagovor.

Člani državnozborske skupine prijateljstva z državo Izrael bodo danes v prostorih parlamenta sprejeli izraelskega veleposlanika na Dunaju, ki je zadolžen tudi za Slovenijo, Ze’eva Bokerja.

Izraelsko veleposlaništvo pa je tudi povabilo izbrane poslance in poslanke državnega zbora – vodje poslanskih skupin, člane parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in obrambo ter Knovsa – na predvajanje neobdelanih posnetkov napada na Izrael, ki ga je 7. oktobra 2023 izvedel Hamas. Predvajanje posnetkov bo potekalo danes ob 18. uri v Mini teatru na Križevniški ulici v središču Ljubljane. Kot še piše na vabilu, se predvajanja lahko udeležijo le osebe z vabilom, posnetki napada pa so zelo nazorni in prikazujejo tudi umore.

“Kljub temu smo prepričani, da je izredno pomembno pokazati te posnetke, da bi se jasno pokazala resnična grozodejstva, ki so bila storjena v napadu,” še piše v vabilu izraelskega veleposlaništva in Judovskega kulturnega centra v Sloveniji.

Na predvajanju posnetkov napada bo prepovedano snemanje z mobilnimi telefoni oziroma drugimi snemalnimi napravami, povabljeni pa bodo morali poleg svojega imena pred prihodom posredovati tudi številko osebnega dokumenta oziroma potnega lista.

Vendar pa se več članov skupine prijateljstva in vabljenih na večerno predvajanje posnetkov napada omenjenih dogodkov ne bo udeležilo. Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je zunanji ministrici Tanji Fajon celo predlagal, da  izraelskega veleposlanika pokliče na zagovor in obsodi tovrstne poskuse vmešavanja.

“Gre za očiten poskus vplivanja na odločevalce in vmešavanja tuje države v demokratične procese Slovenije,” menijo v Levici. Ne preseneča jih, da so takšno vabilo prejeli po tem, ko je Slovenija zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci s strani Izraela, in več desetletij trajajočega apartheida.

Po mnenju Levice gre za resen precedens, ki terja odziv ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon.

Foto: Profimedia

Poslanci Levice se torej današnjih dogodkov ne bodo udeležili, tudi ne srečanja državnozborske skupine prijateljstva z državo Izrael, katere članica je sicer iz njihovih vrst Tatjana Greif. Iz Levice so sicer pravkar sporočili, da Greif izstopa iz te skupine.

Kot razlog za izstop iz skupine prijateljstva z državo Izrael, je  Greif navedla človeške, humanitarne in osebne razloge. “Kot posameznica in kot nosilka politične funkcije se počutim popolnoma nemočna, obupana in jezna, ob masakru v Gazi, pred očmi celega sveta, ki ne stori ničesar,” je navedla Greif. In poudarila, da v “prijateljstvu z državo, ki izvaja genocid, maščevanje nad civilisti v ujetništvu enklave, ki izvaja etnično čiščenje palestinskih ozemelj, ne morem biti in ga z globokim prezirom zavračam”.

Prav tako se tega srečanja ne bo udeležila samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek.  “Današnje srečanje želi izraelski veleposlanik izkoristiti, da poslancem, ki smo v skupini prijateljstva, prikaže posnetke Hamasovega terorističnega napada na koncert, ki je bil povod, da se je izraelska oblast maščevala z genocidom nad Palestinci. S takim, ‘čustvenim’ izsiljevanjem in manipulacijo ter opravičevanjem genocida se ne strinjam. Zato se sestanka iz protesta ne bom udeležila,” je za N1 dejala Šetinc Pašek. Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo slovenska zunanja politika z jasno dikcijo, da gre za genocid, obsodila “poboje palestinskega civilnega prebivalstva in simbolno začela postopek priznanja palestinske države”.

Po oceni Šetinc Pašek “z nekim mlačnim govorjenjem, ki ga v zvezi z genocidom v Palestini zdaj vodita predsednik vlade in zunanje ministrice, Slovenija pada na testu humanosti in človečnosti”.

Kot so nam povedali v poslanski skupini Svoboda, se današnjega srečanja skupine prijateljstva z državo Izrael tudi njihovi poslanci ne bodo udeležili. Prav tako so nam v SD povedali, da na oba dogodka, torej tudi na večerno predvajanje posnetkov napada, ne bo šel noben njihov poslanec.

Waltl: Smo Hiša strpnosti

Robert Waltl, direktor Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana, ki gosti večerno projekcijo, je za N1 povedal, da sodelujejo z vsemi ambasadami.

“Prihodnji teden bo pri nas film predvajalo veleposlaništvo Poljske, nato Italije, imeli smo podobne dogodke skoraj vseh veleposlaništev. Pri nas najamejo prostor in predvajajo filme. Tudi z izraelske ambasade so nam rekli, da imajo zaprt dogodek za diplomate in novinarje, kjer bi radi prikazali film o dogodkih 7. oktobra za diplomate in novinarje in smo jim tako oddali prostor.”

Poudaril je, da gre za zaprt dogodek. “Če bi šlo za javni dogodek, pa ne bi pristali, saj se mi v tej situaciji ne zdi prav postavljati na eno ali drugo stran,” je povedal Waltl in dodal, da imajo veliko podobnih filmskih projektov, filmski festival, na katerem so predvajali tudi palestinske filme, pogovor s Slavojem Žižkom

“Mi smo Hiša strpnosti in nikomur, ki ne spodbuja sovraštva, ne bomo zaprli vrat,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje