KPK: Moravški župan premoženjsko korist omogočil društvu svoje partnerke

Slovenija 19. Okt 202310:34 3 komentarji
Milan Balažic
Foto: Borut Živulović /BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je župan občine Moravče Milan Balažic pri dodeljevanju proračunskih sredstev Slovenskemu društvu za lacanovsko psihoanalizo, katerega zakonita zastopnica je njegova zunajzakonska partnerka Nina Krajnik, ravnal v nasprotju interesov. Kot so pojasnili, bi se moral Balažic v tem primeru v celoti izločiti iz postopkov.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je avgusta lani na podlagi novinarskega vprašanja uvedla postopek zoper moravškega župana Milana Balažica. KPK je ugotovila, da je Balažic na podlagi prejete vloge Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo (Društvo) v postopku podeljevanja finančnih sredstev občine Moravče v okviru Javnega poziva v letu 2020 in na tej podlagi sklenjene pogodbe podpisal odredbo o predčasnem nakazilu sredstev Društvu, katerega zakonita zastopnica je njegova zunajzakonska partnerka Nina Krajnik. S tem mu je omogočil premoženjsko korist in se tako znašel v nasprotju interesov, kot ga opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Izpolnjena sta bila dva elementa, ki opredeljujeta nasprotje interesov, in sicer zasebni interes in obstoj okoliščin osebnih stikov. Moravški župan bi se v tem primeru moral v celoti izločiti iz postopkov v povezavi z odredbo o predčasnem nakazilu sredstev in iz vseh aktivnosti v zvezi z razpisom ali poslom, na podlagi katerega je bilo Društvu odobreno predčasno nakazilo sredstev, navaja KPK. Pri podpisu odločbe o dodelitvi proračunskih sredstev za namen pokroviteljstva in donatorstva v občini Moravče v letu 2021 ter pogodbe o sofinanciranju pokroviteljstva in donatorstva v letu 2021 pa KPK kršitve ni potrdila in je posledično postopek v tem primeru ustavila. Milan Balažic namreč ni bil podpisnik omenjenih dveh dokumentov.

KPK je ob tem poudarila, da je preprečevanje in odpravljanje nasprotja interesov eden temeljnih dejavnikov preprečevanja korupcije in s tem krepitve pravne države, ki se navzven kaže v zaupanju v demokratične institucije ter v transparentnost, enakopravnost in objektivnost njihovega odločanja in pri razpolaganju z javnimi sredstvi. “Od dokazanega nasprotja interesov do korupcije je namreč le še korak (obljubljena oziroma prejeta korist v zameno za uradno dejanje), zato je uspešno omejevanje nasprotja interesov predpogoj za uspešno preprečevanje korupcije. In dokler bomo kot družba nekritični do prepletanja javnega in zasebnega interesa posameznikov pri opravljanju njihovih javnih nalog, pri preprečevanju korupcije ne bomo uspešni,” so še dodali.

Ugotovitve KPK so pravnomočne, saj Balažic ni vložil tožbe v upravnem sporu, navaja KPK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje