KPK pod drobnogled vzela nakup 13.000 prenosnih računalnikov

Slovenija 09. Jan 202418:56 10 komentarjev
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so potrdili informacije N1, da v zvezi z nakupom računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo vodijo postopek predhodnega preizkusa. Ministrica Emilija Stojmenova Duh je bila sicer v preteklem letu deležna precej kritik zaradi naročila 13.000 prenosnih računalnikov.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so potrdili informacije N1, da v zvezi z nakupom računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo vodijo postopek predhodnega preizkusa.

Postopek so uvedli na podlagi prejete prijave. Kot pojasnjuje KPK, se v okviru predhodnega preizkusa preverjajo vsi sumi kršitev, za katere je pristojna KPK, to je kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Spomnimo, ministrstvo za digitalno preobrazbo, na čelu katerega je Emilija Stojmenova Duh, je lani julija objavilo javno naročilo za nakup 13.000 prenosnih računalnikov, v skupni vrednosti nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, torej okrog 500 evrov za prenosnik. Kot so razkrili na portalu Preiskovalno, je ministrstvo posel enakovredno porazdelilo med štiri ponudnike, domnevno zato, da ne bi bilo dvomov o favoriziranju enega, kar so na ministrstvu zavrnili.

Ob tem je bilo spornih več vidikov nakupa. Po oceni računalniških strokovnjakov naj bi šlo za povprečne ali celo slabe prenosnike s starejšimi procesorji in slabšimi grafičnimi karticami, neprimerne za resno delo. Računalniki so namenjeni za izposojo iz računalniškega sklada za ranljive skupine, med katerimi naj bi bili tudi prizadeti v poplavah, čeprav so te Slovenijo prizadele 4. avgusta, nekaj tednov po objavi razpisa. Del računalnikov je bil namenjen šolam, a je predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan povedal, da je za nakup računalnikov izvedel iz medijev.

prenosnik, računalnik
Foto: Profimedia

Ministrica Stojmenova Duh je vse očitke zavrnila in poudarila, da je bil razpis transparenten. Pojasnila je, da so bili računalniki primarno kupljeni za računalniški sklad oz. mehanizem za brezplačno izposojo računalnikov, s katerim bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad. Namenjeni bodo prejemnikom varstvenega dodatka ali izredne denarne socialne pomoči, prejemnikom otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda, otrokom s posebnimi potrebami, invalidom in upokojencem z nizkimi pokojninami. Ker se prioritete spreminjajo, pa so z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav med upravičence vključili tudi pravne osebe javnega prava, prizadete v ujmi, je dejala ministrica.

Zavrnila je tudi očitke, da gre za stare in nezmogljive računalnike. Poudarila je, da imajo procesorje 12. generacije, medtem ko 95 odstotkov državne uprave uporablja računalnike s procesorji 10. in 11. generacije. “Ne gre za to, da bodo ti upravičenci igrali igrice, ampak gre za to, da jih lahko uporabljajo pri šolanju, pri delu in ti prenosniki, če pogledate razne teste, so povsem zadostni in nikakor ne gre za nezmogljive računalnike,” je  tedaj še dejala ministrica.

Kaj zanima komisijo?

“V tej fazi ne moremo govoriti o tem, da postopek vodimo zoper določenega posameznika oziroma konkretno obravnavano osebo; o tem lahko govorimo, ko/če je uvedena preiskava, pri čemer je o tem vedno obveščena tudi obravnavana oseba,” so na KPK odgovorili na naše vprašanje, ali je v postopku ministrica, ministrstvo ali kdo drug.

Po informacijah N1 je KPK na ministrstvo naslovila več vprašanj. Med drugim jih zanimajo podrobnosti sprejete odločitve o razpisu in finančnih sredstvih za nakup; razlogi, da so razpis razdelili na štiri dele; analiza potreb po tovrstnih računalnikih; ali in kdaj so stopili v stik s šolami in vrtci. Odgovorom morajo predložiti tudi ustrezno dokumentacijo oziroma dokazila.

O tej temi je tekla debata tudi v oddaji N1 STUDIO, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi. Gosta sta bila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in poslanec NSi Jožef Horvat. Govorili so tudi o tem, ali država res potrebuje 13.000 prenosnih računalnikov, kdo bo dobil računalnike in zakaj ministrica pravi, da so jih kupili tudi za prizadete v poplavah, razpis pa je bil objavljen dva tedna pred ujmo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje