Ministrstvo odštelo 6 milijonov evrov za računalnike. Za koga?

Digitalno 23. Okt 202320:04 5 komentarjev
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je po navedbah portala preiskovalno.si z nakupom 13.000 nižjecenovnih prenosnikov neracionalno porabilo za šest milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev, posel pa enakovredno porazdelilo med štiri ponudnike, da nihče ne bi podvomil o favoriziranju enega. Na ministrstvu te navedbe zavračajo.

Šestmilijonski posel so si razdelila štiri podjetja, je v nedeljo na svojih spletnih straneh objavil portal preiskovalno.si. Gre za podjetja Lamcom, Unistar, Gambit trade in Acord-92, vsakemu je ministrstvo namenilo 1,6 milijona evrov za 3.250 prenosnikov.

Ob tem portal navaja oceno računalniških strokovnjakov, da je ministrstvo z razpisom naročilo 13.000 povprečnih, če ne slabših in cenovno bolj ugodnih prenosnih računalnikov, neprimernih za resno delo. Procesorji so starejši, grafične kartice slabše. Cena posameznega prenosnika z davkom pa je bila manj kot 500 evrov.

Avtor prispevka se sprašuje, kam bodo te prenosnike podtaknili, da upravičijo neracionalno porabo davkoplačevalskih sredstev. Osnovne šole so namreč z računalniki množično opremili v času covida-19, pred letom dni pa so šolam razdelili dva milijona evrov za računalniško opremo.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so se na zapisano odzvali s pojasnilom, da so javno naročilo za nakup prenosnih računalnikov objavili 21. julija. Razdeljeno je bilo na štiri sklope, postopek pa so vodili na ministrstvu za javno upravo. Potrdili so, da so bili uspešni ponudniki Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92.

Računalniki v trgovini
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ker je bil v razpisu pogoj, da prenosnik ne sme presegati vsote 500 evrov z vključenim davkom, so trije ponudniki ponudili računalnike s procesorji 12. generacije, sicer bi vsoto presegli, so zapisali. Hkrati so zagotovili, da so prenosniki dovolj kakovostni tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike, saj je razlika med procesorji 12. in 13. generacije minimalna.

Računalnike so kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, so dodali. Kot je ministrica Emilija Stojmenova Duh pojasnila za portal, na ministrstvu s tem nakupom izpolnjujejo zaveze iz zakona o digitalni vključenosti. Dodala je še, da gre predvsem za otroke s socialnega roba.

Ravnateljev ni nihče nič vprašal

Ker naj bi bili prejemniki računalnikov večinoma otroci s socialnega roba, so se na portalu po več informacij obrnili tudi na ministrstvo za izobraževanje, kjer bi namreč morali biti seznanjeni s tem, da bodo prejeli za šest milijonov evrov opreme, a odgovora do objave prispevka niso prejeli.

Po informacijah, ki so jih objavili v oddaji 24 UR, pa na ministrstvu do prejšnjega tedna o računalnikih niso vedeli ničesar.

Tudi predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je o nakupu računalnikov izvedel iz medijev. “Milo rečeno je to nenavadno. To ni dobro, pa tudi pametno ne, saj smo šole precej različno opremljene,” je povedal v izjavi za oddajo in dodal, da jih pred naročanjem nihče ni vprašal, kakšno opremo potrebujejo. V šolah in vrtcih sicer potrjujejo, da jim primanjkuje določene opreme, a bi bili veseli, tako Pečan, če bi jih kdo predhodno povprašal po specifikah njihovih potreb.

Ministrica Stojmenova Duh sicer odgovarja, da javno naročilo v prvi vrsti ni bilo namenjeno za nakup opreme za šole in vrtce, a da so se po poplavah odločili, da bodo k možnim prejemnikom dodali tudi slednje. Poraja pa se tudi vprašanje, kako so lahko prenosni računalniki, ki so bili kupljeni v sklopu javnega naročila z dne 21. julija 2023, namenjeni za žrtve ujme, ki se je zgodila dobra dva tedna kasneje. Kot je še pojasnila ministrica Stojmenova Duh, so želeli tako le “blažiti stisko”.

Za prizadete v poplavah naj bi bilo namenjenih 39 računalnikov, tudi vse preostale prenosne računalnike pa naj bi prejemnikom dostavili še pred koncem novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje