KPK prestavila zaslišanje premierja Goloba. Kaj so razlogi?

Slovenija 08. Okt 202416:45 7 komentarjev
Robert Golob
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Danes naj bi Komisija za preprečevanje korupcije zaslišala predsednika vlade Roberta Goloba. A se to ni zgodilo, saj je KPK sejo prestavila. Med razlogi je navedla, da morajo podrobno preučiti obsežno dokumentacijo, ki jim jo je posredoval premierjev pooblaščenec Stojan Zdolšek. Ta razume, da mora komisija preučiti dodatne dokaze, a hkrati poudarja, da sta se s premierjem Golobom za danes sklicanega pogovora nameravala udeležiti.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) naj bi danes zaslišala predsednika vlade Roberta Goloba in več prič, med njimi tudi nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in bivšega prvega moža policije Boštjana Lindava. Razlog za načrtovana zaslišanja je preiskava, ki jo je komisija proti premierju Golobu uvedla zaradi sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo ministrico Bobnar. Vendar pa do pogovorov z Golobom in s pričami ni prišlo, saj je KPK sejo prestavila.

Kot razlog je navedla, da so nekatere priče opravičile udeležbo (po informacijah N1 to nista bila niti Bobnar niti Lindav) in da je pooblaščenec premierja Roberta Goloba posredoval obsežno dokumentacijo, iz katere izhajajo nova dejstva in dokazi. “Te je treba podrobno preučiti, zato da bodo razgovori z obravnavano osebo in pričami opravljeni celovito in v interesu hitrega zaključka postopka preiskav,” so poudarili na KPK.

Ob tem so dodali, da je premierjev pooblaščenec na upravno sodišče vložil tožbo na sklep, s katero mu je komisija omogočila vpogled v spis oziroma dokumentacijo, “in sicer zaradi prekritja določenih varovanih (osebnih) podatkov”.

Kaj odgovarja premierjev pooblaščenec?

Pooblaščenec predsednika vlade Stojan Zdolšek je za N1 dejal, da sam z razlogi, zakaj je KPK preložila današnje razgovore, ni bil seznanjen; včeraj je nekaj po 12. uri dobil zgolj dopis komisije, da pogovor odpade. “Mi bi se pogovora vsekakor udeležili. Uskladili smo termine, tako da premier Golob v času, ko naj bi se zglasil na KPK, ni imel drugih obveznosti,” je poudaril Zdolšek.

Potrdil je, da je KPK posredoval nove dokaze, več o njih pa ni želel govoriti. Prav tako je potrdil, da je vložil tožbo na upravno sodišče, a, kot je dejal, ne zaradi varovanih osebnih podatkov, ampak zaradi podatkov, ki so bili prikriti in po njegovem mnenju niso osebni podatki. “Kršena mi je pravica do izjave, ker nisem dobil celotnih podatkov, ki so v spisu in ki bi mi morali biti razkriti,” je dejal Zdolšek.

Zanikal je, da bi s svojim ravnanjem želel zavlačevati postopek pred KPK. Po njegovih besedah je dokumentacijo poslal že pred dobrim tednom dni, razume pa, da jo mora komisija preučiti. Ob tem pa je pooblaščenec premierja Goloba dodal, da je tudi on približno ob istem času, kot je sam posredoval dokumentacijo, dobil dodatna gradiva, ki jih je zahteval od KPK. “Ta moram še preučiti, nisem pa jaz prosil za preložitev roka,” je še dejal Zdolšek.

Nov datum pogovorov s premierjem Golobom in pričami še ni znan. Tega bo Komisija za preprečevanje korupcije, kot je poudarila, določila, ko bo preučila dokaze, ki ji jih je posredoval Zdolšek. Hkrati bo sodišče zaprosila za prednostno obravnavo tožbe, “saj odločitev v tej zadevi lahko vpliva na samo vsebino razgovorov, pravice obravnavane osebe v postopku …”

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje