Premierjev odvetnik Zdolšek za N1: KPK predsedniku vlade krši pravice

Slovenija 23. Jan 202416:08 9 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

"V postopku pred KPK so predsedniku vlade Robertu Golobu kršene njegove pravice," je za N1 dejal premierjev pooblaščenec, odvetnik Stojan Zdolšek. Odločno je zavrnil, da gre pri zahtevi predsednika vlade za vpogled v spis KPK za zavlačevalni manever, in o delu komisije izrekel vrsto kritik.

Komisija za preprečevanje korupcije je začasno prekinila preiskavo, ki jo je zoper premierja Roberta Goloba uvedla zaradi sumov, da je z domnevnim nedovoljenim izvajanjem pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve kršil integriteto.

Kot razlog za začasno prekinitev je izpostavila, da je premier prek svojega pooblaščenca – gre za odvetnika Stojana Zdolška – zahteval vpogled v spis. Če bi mu KPK ta vpogled omejila, bi mu bilo, kot je navedla, onemogočeno zagotavljanje vseh procesnih pravic, kar je bistvenega pomena za zagotavljanje zakonitosti postopka pred komisijo. Hkrati pa je KPK izpostavila oceno specializiranega državnega tožilstva, da bi razkritje določene dokumentacije iz spisa škodilo interesom predkazenskega postopka, ki v zadevi Bobnar poteka zoper premierja. Postopki, ki tečejo pred policijo in pred tožilstvom, imajo namreč prednost pred postopki KPK.

Po včerajšnjem sporočilu Komisije za preprečevanje korupcije so se pojavile ocene, da gre pri zahtevi za vpogled v spis za manever, s katerem želi premier Golob zavleči preiskavo, in za pritisk na komisijo. Kot je znano, namreč postopek, ki ga zoper predsednika vlade vodi KPK, v političnih krogih in v javnosti močno odmeva ter ni osamljena ocena, da bi morebitna ugotovitev komisije o premierjevem kršenju integritete Goloba odnesla s čela vlade. Nenazadnje je tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar v intervjuju za N1 dejala, da bi moral premier po njenem mnenju v primeru takšne ugotovitve KPK odstopiti.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar v intervjuju za N1
Predsednica republike Nataša Pirc Musar v intervjuju za N1 (Foto: Aljaž Uršej/N1)

Odvetnik Stojan Zdolšek razmišljanja, da gre pri premierjevi zahtevi za vpogled v spis za zavlačevalni manever, zanika. “Ne gre za nobeno zavlačevanje, temveč za realizacijo osnovnih pravic nekoga, ki je v postopku in ki se ga poskuša penalizirati,” je poudaril za N1. Prav tako je zavrnil, da bi pritiskali na komisijo.

Po Zdolškovih navedbah so v postopku pred KPK predsedniku vlade Robertu Golobu kršene njegove pravice. “Premier vse do danes ni seznanjen s tem, kaj se mu sploh očita,” je dejal. In dodal, da je predsednik vlade prejel zgolj obvestilo KPK, da je obravnavana oseba, v njem pa očitki niso konkretizirani oziroma sploh niso navedeni. “Prav tako ni mogoče ugotoviti, iz katerih razlogov je komisija zoper premierja uvedla postopek. Svoje odločitve namreč ni obrazložila. S tem je kršena pravica do obrambe,” je poudaril Zdolšek. Za N1 je še povedal, da so v omenjenem obvestilu KPK kot dokazi omenjeni zgolj neki zapisniki in neke izpovedi, v primeru, da se nekoga nekaj obdolži, pa da je treba napisati, kaj je ta storil in kdaj.

Po navedbah Golobovega odvetnika je predsednik vlade hkrati z obvestilom, da je obravnavana oseba, dobil tudi poziv, da lahko predlaga priče in utemelji, o čem bodo pričale. Tega pa, tako Zdolšek, ne morejo storiti, ker sploh ne vedo, kaj se premierju očita. “Vpogled v spis je torej nujno potreben, da lahko sploh sklepamo, kaj se premierju očita, ter predlagamo dokaze v korist predsednika vlade in jih ustrezno utemeljimo,” je dodal.

O predkazenskem postopku, ki poteka v zadevi Bobnar, pa Zdolšek, kot pravi, ne ve ničesar; niti tega ne, kdo je v tem postopku osumljenec. Premier Golob namreč po besedah njegovega odvetnika o predkazenskem postopku ni dobil nobenega obvestila in z njim ni bil opravljen noben pogovor. Tako Zdolšek tudi ne ve, zakaj je specializirano državno tožilstvo ocenilo, da ni dobro, da premier Golob vpogleda v dokumentacijo KPK.

Premierjev pooblaščenec, odvetnik Stojan Zdolšek
Premierjev pooblaščenec, odvetnik Stojan Zdolšek (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ker Komisija za preprečevanje korupcije ni obrazložila, kaj bremeni predsednika vlade, pa se po Zdolškovih besedah sproža tudi vprašanje, ali je imela KPK res tehtne razloge, da obravnava premierja, ali je to storila, ker je njen predsednik Robert Šumi prijatelj nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki je Goloba prijavila KPK. Spomnimo, da se je sicer Šumi iz postopka komisije izločil, vendar pa Zdolšek ocenjuje, da je ta izločitev zgolj navidezna. “V resnici predsednik KPK v javnosti izraža pričakovanja, da bo predsednik vlade odstopil, če bo komisija ugotovila kršitev, in s tem izvaja pritisk na delo komisije,” je dodal Golobov pooblaščenec.

Izpostavil je še, da zgodovinski pregled dela Komisije za preprečevanje korupcije kaže, da ta “ni ravno znana po zelo zglednem spoštovanju pravic udeležencev v postopku”. Ob tem je dodal, da je “nekdanji znani predsednik KPK Goran Klemenčič polnil medijski prostor z bombastičnim izjavami, ko je bilo treba postopek (v primeru prvaka SDS Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića op.p.) izpeljati, pa je kršil osnovne pravice udeležencev v postopku in je sodišče odločitve KPK pravilno razveljavilo”.

Torej ne držijo navedbe, ki se pojavljajo v političnih krogih in tudi v javnosti, da je kot izkušen in uspešen odvetnik prepoznal možnosti, kako zavleči postopek zoper premierja, smo še vprašali Zdolška. “Kaj naj rečem? Imam dve možnosti: da narcistično popustim pred takšnim komplimentom in se nasmehnem, ali pa da rečem, da te navedbe ne držijo, ” je odgovoril Zdolšek. In dodal: “Zadolžen sem, da varujem pravice svojega klienta. To je moja primarna naloga.”

Robert Golob
Premier Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje