Krek: Goljufanje pri aplikaciji je kaznivo

Koronavirus 31. Jul 202122:38 > 01. Avg 2021 08:13 5 komentarjev
Milan Krek
Žiga Živulovič jr./BOBO

O aplikaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), s katero predočimo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT, ostaja še vedno nekaj nejasnosti. Potem, ko je najprej razkrivala osebne podatke, nova verzija zdaj le potrdi veljavnost pogoja. Ob tem se poraja tudi vprašanje zlorabe oziroma goljufije, kot denimo, da bi eno kodo QR uporabljalo več uporabnikov. Direktor NIJZ Milan Krek pa medtem svari pred kazenskimi ovadbami ponarejanja podatkov.

Pred dnevi so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) predstavili mobilno aplikacijo, ki gostincem, organizatorjem kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov omogoča preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani, op. p.), ki so nujni za udeležbo oziroma vstop v notranjost prostorov.

Ker je prvotna verzija aplikacija ob skeniranju digitalnih potrdil izpisala osebne podatke, so v uradu informacijske pooblaščenke uvedli inšpekcijski postopek. NIJZ je aplikacijo popravil in sedaj se ob skeniranju kode QR veljavnost pogoja PCT obarva zeleno, če je ta izpolnjen, oziroma rdeče, če ni.

Kazenska ovadba za kršitelje

Ker aplikacija več ni vezana na identifikacijo osebe, saj je za preverjanje popolnoma anonimna in ne izpiše nobenih osebnih ali zdravstvenih podatkov, se že pojavljajo vprašanja o morebitnih zlorabah kot recimo, da bi odgovornim predložili kodo QR od koga drugega in podobno. Direktor NIJZ Milan Krek ob tem prosi prebivalce, naj tega ne počnejo.

“Žalosti me, da se na tako resnem področju pogovarjamo o zlorabah. Istovetnost izpolnjevanja pogoja PCT bodo naknadno preverjali policisti in zdravstvena inšpekcija. Če bo ugotovljeno, da so ljudje pri tem uporabili kodo QR, ki ne pripada njim, bodo kazensko ovadeni zaradi ponarejanja podatkov,” opozarja Krek.

aplikacija NIJZ
N1

Dodaja, da aplikacija ni narejena zato, da bi jo prebivalci Slovenije zlorabljali, temveč zato, da bi lažje ustvarjali varna območja in ohranili družabno življenje, kolikor se le da. “Ljudje se morajo zavedati, da če goljufajo, lahko življenjsko ogrožajo sodržavljane, s katerimi so v stiku. Tukaj gre tudi za moralno odgovornost vsakega posameznika,” poudarja Krek.

Aplikacija po njegovih besedah služi zgolj kot orodje za branje kod QR na vhodu in preverjanje, ali imajo ljudje izpolnjene pogoje PCT, in ne za to, da bi nadzirali ljudi. Ker ne prikaže osebnih podatkov, nadzor sploh ni mogoč, dodaja.

Opozarja sicer, da se prav lahko zna zgoditi, da bo kdo kršitelje tudi prijavil. “Sploh v manjših krajih, kjer se ljudje med seboj poznajo in vedo, kdo je v karanteni, kdo v izolaciji, kdo je cepljen in kdo je prebolel. Toplo priporočam, da se ne goljufa, kajti kazen je zelo visoka,” še izpostavlja Krek.

Janša: Upoštevati bi morali evropske standarde

Način delovanja aplikacije je danes na svojem Twitter profilu komentiral tudi premier Janez Janša. Kot je zapisal, sta imela tako ministrstvo za zdravje kot NIJZ od vlade navodila, da pri oblikovanju aplikacije upoštevajo evropske standarde in ne, kot se je izrazil premier, birokratskih muh paradržave. “Vsak ukrep, ki ni učinkovit, je zgolj nepotrebno obremenjevanje državljanov,” je dodal.

Krek težko komentira zapis predsednika vlade Janše. “Kot veste, je informacijski pooblaščenec uvedel inšpekcijski nadzor nad prvo verzijo, tudi zato smo izdelali drugo verzijo. V vladi imam svojega resornega ministra, s katerim sva uredila stvari, in to tako, kot je po zakonu to trenutno mogoče in da bo nadzor učinkovit,” se je tako na Janševe besede odzval Krek.

Direktor NIJZ ob tem še izpostavlja, da ga veseli, da imamo v Sloveniji kontrolni sistem, ki deluje in zato pričakuje, da do goljufij oziroma zlorab ne bo prihajalo. “Nujno je, da se ljudje zavedajo, da nas reši pred hudim razvojem epidemije samo upoštevanje ukrepov, med katerimi je najpomembnejše cepljenje, in da se kot državljani in odrasli ljudje resno obnašamo in upoštevamo sistem PCT,” poudarja.

Aplikacija, s katero je bilo na začetku kar nekaj težav, od posodobitve deluje brezhibno, še zagotavlja Krek. Ali so že dobili kakšno prijavo o napakah pri delovanju, direktor NIJZ za N1 pojasnjuje, da ne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje