Krek: Vsi v domovih za starejše bi morali biti cepljeni

Koronavirus 07. Jul 202112:56 > 13:19 2 komentarja

"Naš predlog je, da je vsak, ki pride v socialni zavod, cepljen. To mora biti predpogoj. Prav tako v domove za ostarele," je na srečanju z župani povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je na posvetu z župani dejal, da bo vsaka smrt, ki bo jeseni nastopila zaradi covida-19, nepotrebna.

“Če bi se ti ljudje, ki bodo v jeseni umrli, cepili, ne bi umrli. Če se bomo dobro precepili, jeseni ne bomo imeli mrtvih,” je povedal in dodal, da cepivo zaščiti pred smrtjo in intenzivnimi hospitalizacijami.

Krek je tudi dejal, da predlagajo, da bi bil vsak, ki pride v socialni zavod ali dom za ostarele, cepljen. “To mora biti predpogoj. Tudi vsi, ki delajo v socialnih zavodih, morajo biti cepljeni,” je dejal. Ob tem je dodal, da je bilo v Sloveniji kar 40 odstotkov umrlih za covidom-19 iz domov za starejše, le en dom za starejše ni imel nobene okužbe. Po njegovih besedah so domovi za starejše šibka točka, ki jo je treba imeti ves čas pod nadzorom.

Krek je župane prosil, da se dobro organizirajo in vzpostavijo dobro koordinacijo, saj “bomo bitko z virusom dobili” na lokalni ravni. Županom je tudi dejal, da so ljudje nad 50. letom visoko tvegani, zato jih je treba čim več cepiti. Prosil jih je, naj se vključijo nevladne organizacije in organizirajo mobilne enote, ki bi te ljudi cepile tudi na domu.

Dodal je, da je pred nami štiri ali pet težkih mesecev, ki jih bomo morali obvladati. Če bodo ljudje cepljeni, jih bomo obvladali lažje, v nasprotnem primeru pa bomo imeli po njegovih besedah ponovno težave z zapiranjem občin in ostalega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje