Kriptogoljufi: namesto hitrega zaslužka žrtvam ostanejo le prazni računi

Slovenija 27. Jun 202308:43 1 komentar
FILE PHOTO: Illustration shows representation of cryptocurrencies plunging into water
Dado Ruvič/REUTERS

Policisti znova opozarjajo na spletne goljufije s kriptovalutami. Samo v zadnjem mesecu so na Policijski upravi (PU) Maribor obravnavali 16 takih primerov, v katerih so goljufi zaslužili 200.000 evrov. Kljub opozorilnim znakom jim še vedno nasedamo, pravijo policisti. Kako prepoznati kriptogoljufe?

Policisti pogosto opozarjajo na zlorabe spletnega bančništva, plačilnih in kreditih kartic. Tudi na PU Maribor v zadnjem času opažajo porast spletnih zlorab, pri katerih žrtve zaradi naivnosti in želje po hitrem zaslužku tujcem zaupajo dostop do svoje spletne banke in osebnih podatkov.

V roku 24 ur so policisti obravnavali dve taki prevari: v prvem primeru je bila žrtev, potem ko je neznancem omogočila dostop do spletne banke, oškodovana za 4.600 evrov, v drugem primeru je žrtev opravila več nakazil v spletno denarnico v višini 1.280 evrov.

Kako prepoznati prevaro?

Prevara se navadno zgodi po mobilnem telefonu. Tujec žrtev v “polomljeni” slovenščini s tujim naglasom skuša prepričati, da ima na eni od kriptomenjalnic še vedno nekaj sredstev v kriptovalutah. Ti zneski so običajno visoki in znašajo med 20.000 in 40.000 evrov. Žrtvam pokažejo tudi kriptoračun, na katerem so shranjena domnevna sredstva.

Žrtve si nato po navodilih goljufov na računalnik ali telefon namestijo program za oddaljen dostop, saj naj bi v nasprotnem primeru izgubili denar v kriptovalutah. S tem goljufi pridobijo tudi dostop do spletne banke in elektronske pošte. Goljufi nato na različnih kriptomenjalnicah in spletni banki odprejo račune in z bančnih računov žrtev prenesejo denar.

Storilci žrtvam nato svetujejo, naj naprav nekaj časa ne uporabljajo in naj ne obiskujejo spletne banke, češ da bo tako transakcija “kriptodenarja” na njihov račun izvedena hitreje, še opozarjajo policisti.

Telefon
PROFIMEDIA

Kako se zaščititi?

Na policijski upravi tako svetujejo, da se ne oglašate na neznane telefonske klice iz tujine. Goljufi lahko sicer uporabijo tudi ponarejene slovenske telefonske številke, zato policisti svetujejo, da v primeru, da prejmete klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, klic takoj prekinete.

Prav tako na računalnik ali telefon ne nameščajte programov za oddaljen dostop, nikomur ne dovolite upravljanja računalnika ali telefona ali zaupate dostop do spletne banke.

Žrtvam prevare policisti svetujejo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne telefonske številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter na svojo banko.

V zadnjem mesecu so mariborski policisti obravnavali šestnajst tovrstnih primerov, v katerih so goljufi zaslužili 200.000 evrov nezakonite premoženjske koristi. V letu 2023 je bilo v Sloveniji do sedaj obravnavanih že več kot 100 primerov s skupno škodo okoli 3,5 milijona evrov, še poročajo s PU Maribor.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje