Krkovič: Želel sem razkrinkati nespodobno delovanje politike

Slovenija 11. Nov 202119:08 7 komentarjev
Tone Krkovič
N1

Ob današnjem javnem nastopu Toneta Krkoviča, v katerem se je odločno postavil na stran predsednika uprave Gen I Roberta Goloba in razkril delovanje Janševih tesnih sodelavcev, se postavlja vprašanje, zakaj je to storil in ali je konec zavezništva med njim in prvakom SDS.

Tone Krkovič, ki je dolga leta veljal za tesnega sodelavca in političnega sopotnika Janeza Janše, se je danes odločno postavil na stran Roberta Goloba, ki ga aktualna oblast ne želi več na čelu uprave Gen I. Krkovič je razkril, da mu je Golobovo menjavo že pred letom dni, torej kmalu po Krkovičevem prihodu na Gen I, napovedal Rok Snežič, domnevni davčni svetovalec Janeza Janše. Po Krkovičevih besedah je Snežič tedaj še dejal, da se bodo o Golobovem umiku zmenili na kosilu, ki naj bi se ga udeležil še generalni sekretar SDS Borut Dolanc. Do tega kosila sicer ni prišlo.

Ob Krkovičevem današnjem nastopu, ki je bil presenečenje za vse, se postavlja vprašanje, zakaj se je izpostavil za Roberta Goloba in ali je konec zavezništva med njim in prvakom SDS. “Nisem se izpostavil za Goloba, temveč sem želel z enim konkretnim primerom razkrinkati modus operandi delovanja slovenske politike, ki ga ne odobravam. Odločno namreč nasprotujem vtikanju v sisteme, ki so zdravi, rušenju in uničevanju ljudi, delitvi na naše in vaše. Če bi se v letih 1990, 1991 delili na naše in vaše, na komuniste in nekomuniste … bi imeli državljansko vojno,” je za N1 dejal Krkovič.

Prizadela ga je Toninova oznaka, da je “človek s ceste”

V današnjem javnem nastopu je Krkovič večkrat poudaril, da so ga nekateri označili kot “človeka s ceste”. Zaznati je bilo mogoče, da so ga te besede močno prizadele, ni pa povedal, kdo jih je izrekel. V poznejšem telefonskem pogovoru nam je pojasnil, da so bili nekateri naklonjeni temu, da bi se po nastopu sedanje vlade vrnil na obrambno ministrstvo in to tudi svetovali predsedniku vlade. Janša je predlog, tako Krkovič, prenesel obrambnemu ministru Mateju Toninu, vendar ga ta ni sprejel, pri tem pa naj bi izjavil, da ne bo jemal “človeka s ceste”.

Po Krkovičevih navedbah mu je te Toninove besede razkril predsednik prve slovenske demokratične vlade Lojze Peterle. Peterleta in Krkoviča sicer trenutno druži delo v Združenju za vrednote Slovenske osamosvojitve (VSO), prvi je predsednik, drugi pa podpredsednik združenja.

Matej Tonin
N1

Kot je poudaril Krkovič, je manj kot mesec dni po tem, ko je Tonin zavrnil sodelovanje z njim, dobil povabilo na pogovor z Robertom Golobom. “Na pogovoru mi je naročil, naj pripravim program na eni strani formata A4, še zlasti pa so me pritegnile Golobove besede, da ima Gen I ničelno toleranco do korupcije in da nihče nima pravice komurkoli karkoli obljubljati. Danes med nama vlada veliko zaupanje,” nam je dejal Krkovič, ki je torej pred približno letom dni z Gen I podpisal pogodbo – ukvarjal naj bi se s pridobivanjem novih poslov.

Krkovič nam je še povedal, da v političnih vrstah nima nobene vloge več, z Janšo pa da se že dolgo nista niti videla niti slišala. “Aktiven sem le še v VSO,” je poudaril bivši tesni Janšev sodelavec. Na vprašanje, ali se niso tudi v času, ko je bil on glavni tajnik SDS, v drugih takratnih koalicijskih strankah pa so to mesto zasedali Gregor Golobič (LDS), Dušan Kumer (SD) in Hilda Tovšak (SKD), prav tako dogovarjali, koga bodo zamenjali na čelu državnih podjetij, pa je odgovoril: “Tega nismo nikoli počeli.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje