Kukovec imenovan na položaj sodnika Splošnega sodišča EU

Slovenija 21. Dec 202112:36 0 komentarjev
Damjan Kukovec
Borut Živulović/BOBO

Na Splošno sodišče EU je bilo danes imenovanih devet sodnikov, med katerimi je tudi slovenski sodnik Damjan Kukovec.

Na Splošno sodišče EU je bilo danes imenovanih devet sodnikov. Šestim sodnikom so njihove države obnovile mandate, trije pa so bili imenovani na novo. Med slednjimi je tudi sodnik iz Slovenije Damjan Kukovec, katerega mandat se bo iztekel 31. avgusta 2025. Tako sta končno zapolnjeni obe sodniški mesti, ki na Splošnem sodišču EU pripadata Sloveniji.

Imenovanje Kukovca spada v okvir tretje faze reforme Splošnega sodišča EU, v skladu s katero naj bi se to od septembra 2019 okrepilo za devet dodatnih sodnikov, od tega naj bi se petim mandat iztekel s koncem avgusta 2025, so sporočili iz sodišča v Luksemburgu.

Predlagal ga je predsednik republike Pahor

Odbor 255, ki v skladu z lizbonsko pogodbo preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča Evropske unije, je Kukovca konec novembra potrdil za sodnika na Splošnem sodišču EU. Temu je sledilo še njegovo imenovanje s strani predstavnikov vlad držav članic. Za ta položaj je Kukovca sicer predlagal predsednik republike Borut Pahor, njegovo kandidaturo pa je julija letos potrdil državni zbor.

Odbor 255 je bil pred tem previsoka prepreka za dva slovenska kandidata, je pa preizkus pred njim uspešno opravila Maja Brkan, ki je mandat sodnice na Splošnem sodišču EU nastopila julija. Vsaka država članica ima na splošnem sodišču dva sodnika.

Za kandidaturo se je Kukovec odločil zaradi povezave svojih relevantnih praktičnih in akademskih izkušenj s področja prava EU. Diplomiral je na ljubljanski pravni fakulteti z odliko. Magistriral in doktoriral je na Pravni fakulteti Univerze Harvard. Med delovnimi izkušnjami, ki mu bodo koristile tudi pri opravljanju dela sodnika na Splošnem sodišču EU, je izpostavil delo v pravni službi Evropske komisije. Deloval je tudi na Sodišču EU v Luksemburgu.

Predaval je na številnih univerzah in fakultetah po svetu, med drugim na pravni fakulteti harvardske univerze in pravni fakulteti Univerze Middlesex v Londonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!