Lani pri delu v gozdu odkritih več kršitev predpisov o varnosti in zdravju

Slovenija 31. Jan 202416:06 0 komentarjev
DELAVCI V GOZDU POSPRAVLJAJO LES DEBLA TRAKTOR DELAVEC Z ZAGO
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Inšpekcija za gozdarstvo je lani opravila nadzor pri 35 izvajalcih del v gozdu. Nepravilnosti so odkrili predvsem na področju spoštovanja predpisov o varnosti in zdravju pri delu. Na področju zagotavljanja strokovne usposobljenosti pa večinoma ni bilo nepravilnosti.

Inšpektorji so v lanskem nadzoru pod drobnogled vzeli 35 izvajalcev del v gozdu. Na področju zagotavljanja njihove strokovne usposobljenosti večinoma niso odkrili nepravilnosti, so jih pa 30 ugotovili na področju spoštovanja predpisov o varnosti in zdravju pri delu, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Nadzor bodo opravljali tudi letos.

Inšpekcija za gozdarstvo, ki deluje v okviru inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, je lansko akcijo izvedla skupaj z inšpektoratom za delo. V 23 delovnih dneh so na terenu pregledali 35 izvajalcev del, medtem ko so jih v podobni akciji leto prej 41, so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pri zagotavljanju strokovne usposobljenosti skoraj brez nepravilnosti

Na področju zagotavljanja strokovne usposobljenosti izvajalcev del v gozdovih v večini niso ugotovili nepravilnosti. So pa inšpektorji za delo odkrili 30 nepravilnosti, ki so se predvsem nanašale na nezagotavljanje zdravstvenih pregledov, neuporabo osebne varovalne opreme ter pomanjkljivosti delovne opreme.

Prav tako so ugotovili, da samozaposleni v dejavnosti gozdarstva ne izdelajo pisne ocene tveganja in ne določijo varnostnih ukrepov.

Strokovna usposobljenost in uporaba osebne varovalne opreme sta po opozorilu ministrstva zelo pomembna dejavnika za preprečevanje nezgod pri delu v gozdu. “Te so, ko se zgodijo, praviloma težje in smrtne,” so izpostavili.

V gozdovih izvajajo dela in naloge tudi delavci brez pogodb o zaposlitvi, so še navedli na ministrstvu. Ob tem se pojavlja veliko število samozaposlenih delavcev, ki dela v gozdu opravljajo sami, kar ni v skladu s pravilniki, ki predpisujejo, da morata biti na delovišču vsaj dva delavca v vidni ali slišni oddaljenosti.

“Glede na število odkritih nepravilnosti in posledice nesreč pri delu v gozdovih bosta inšpekciji tudi v letošnjem letu izvedli poostren skupen nadzor,” so napovedali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!