Le še danes je mogoča prijava za glasovanje po pošti

Slovenija 13. Apr 202210:24 > 10:42 1 komentar
Pismo, kuverta
PROFIMEDIA

Pred volitvami v državni zbor lahko oskrbovanci domov za starejše ter volilci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, in tisti, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, še danes okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

Oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, volilci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah ali zdraviliščih, ter volilci, ki so v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, imajo še danes čas, da to sporočijo okrajni volilni komisiji. Tokrat ta možnost velja tudi za volilce, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, piše na spletnih straneh Državne volilne komisije (DVK).

Preberite tudi: Glasovanje s korono: kdo lahko glasuje po pošti in kdo na domu?

Volilci, ki bodo v zavode napoteni po 13. 4., ko se izteče rok za prijavo glasovanja po pošti, se lahko za glasovanje po pošti prijavijo še do 18. 4. do 24. ure. To velja tudi za volilce, ki bi se po 13. 4. zaradi okužbe s koronavirusom znašli v izolaciji.

Po pošti lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Invalidi lahko glasujejo po pošti tudi stalno, če to sporočijo DVK in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Obvestilo invalida o stalnem glasovanju po pošti velja do preklica.

Možnost glasovanja po pošti imajo poleg nekaterih volilcev v Sloveniji tudi volilci, ki stalno prebivajo v tujini. Tem se za glasovanje po pošti ni treba posebej prijaviti, saj volilno gradivo avtomatično prejmejo po pošti. Lahko pa bodo glas oddali tudi 24. aprila na enem od volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

DVK je sicer pretekli teden odločila, da volišča na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi ne bo, saj volitev tam zaradi varnostnih razmer in logističnih pogojev ter zaradi ustavljenega poštnega prometa z Rusijo ni mogoče izpeljati. Iz istega razloga ni mogoče glasovanje po pošti iz Rusije. Slovenski državljani, ki prebivajo v Rusiji, bodo na volitvah lahko oddali svoj glas le v Sloveniji.

Volilci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, pa so morali DVK do 24. marca sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu.

Na volitvah bodo mogoče še nekatere druge posebne oblike glasovanja. Tako bodo volilci, ki bodo na dan glasovanja zunaj okraja svojega stalnega prebivališča, lahko glas oddali na volišču v drugem okraju. Volilci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, pa bodo lahko glasovali na svojem domu, to velja tudi za okužene s koronavirusom. Za takšne oblike glasovanje se morajo volilci prijaviti, rok za to pa se izteče 20. aprila.