Ledeni možje ne bodo upravičili svojega slovesa

Slovenija 11. Maj 202212:45 > 13:37 0 komentarjev
Ledeni možje
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

"Sveti Pankracij, Servacij in Bonifacij so ledeni možje, če prej ni slane bilo, tudi pozneje ne bo mrzlo," pravi pregovor. A letos ledeni možje mraza ne bodo prinesli, kvečjemu poletje.

Ledeni možje, ki godujejo med 12. in 14. majem, imajo po ljudskem izročilu še zadnjo možnost, da prinesejo mraz in pozebo. Za to obdobje v maju so značilne močnejše ohladitve s pojavom slane, prav tako pa so to zadnji spomladanski dnevi, ko še obstaja večja nevarnost pozebe v nižinah. Mnogi vrtičkarji tako s selitvami sadik na prosto običajno počakajo na čas po ledenih možeh, kar še posebej velja za plodovke (npr. paradižnik, paprika).

Dolgoletne meteorološke meritve sicer ne kažejo, da bi ti koledarski dnevi v povprečju vremensko izstopali, a pred desetletji so ledeni možje vsaj približno sovpadali s koncem večje nevarnosti pomladanske slane po nižinah oziroma na kmetijskih območjih. V prvi polovici maja je bila pred letom 1990 namreč vsakih nekaj let vsaj marsikje po nižinah še slana, zdaj pa je ta precej redkejša zaradi ogrevanja ozračja.

V preteklih 60 letih so se pomladi ogrele za več kot 2 stopinji Celzija, zato zadnja pomladanska slana sedaj nastopi približno dva do tri tedne prej kot na primer v šestdesetih letih 20. stoletja.

Izrazito hladna zima je bila na primer leta 1978, ko je med 12. in 14. majem snežilo, temperatura pa je v noči z 11. na 12. maj padla pod ničlo. V Murski Soboti se je ohladilo do -4,2 stopinj Celzija, v Ljubljani na približno pol stopinje pod ničlo. Podobno hladni so bili tudi ledeni možje v letih 1876 in 1897, še piše v poročilu Agencije RS za okolje (Arso).

A mraza in pozebe v teh dneh ne moremo pričakovati, kvečjemu nasprotno – pred nami so prav poletni dnevi. Danes bomo ponekod izmerili do 28 stopinj Celzija, tudi v četrtek pa bo sončno in za stopinjo topleje. Ponekod bi lahko temperatura dosegla tudi 30 stopinj Celzija. Na tem mestu je vredno omeniti še en pregovor: če se Pankracij (12. maj) na soncu peče, obilo mošta v sod priteče.

V petek bo še naprej sončno na Primorskem, na severu pa se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki bodo zvečer zajele tudi osrednje kraje. Še vedno bo toplo, čez dan okoli 27, zvečer pa okoli 20 stopinj Celzija. V soboto, ko goduje Bonifacij, pa bo verjetnost za krajevne plohe in nevihte sredi dneva in popoldne še povečana.

Po ledenih možeh 15. maja nastopi tudi uscana Zofka, a na padavine ta dan ne kaže. In spomnimo, da pregovor pravi: “Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!