Lejko Zupanc upa, da bodo zaloge zdravila proti covidu-19 Regeneron zdržale

Lejko Zupanc Regeneron
BOBO in UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana imajo na zalogi še za okrog 1.400 bolnikov zdravila Regeneron, je dejala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike. Dodala je, da so za zdaj rezultati zdravljenja s tem zdravilom dobri in izrazila upanje, da bodo zaloge zdržale.

Danes so na infekcijski kliniki zagnali ambulanto oziroma kliniko, kjer bodo aplicirali zdravilo Regeneron (REGEN-COV2). Gre za zdravilo, ki je namenjeno necepljenim bolnikom, ki se okužijo s koronavirusom in pri katerih obstaja tveganje za težak potek bolezni, to so med drugim starejši od 65 let. Aplicira se v obliki počasne infuzije, po kateri je treba še vsaj eno uro opazovati bolnika.

Vzpostavili so deset postelj. Bolniki pridejo do doma, skupno pa v bolnišnici ostanejo med štirimi in petimi urami.

“Zdravilo je kar učinkovito. Relativno malo ljudi je prišlo nazaj, tako da jim je pomagal. Tudi potek tistih, ki so vseeno morali ostati v bolnišnici, je dober. Upam, da bomo imeli tega zdravila dovolj. Gotovo je to način, kako lahko zmanjšamo pritisk na bolnišnice,” je o Regeneronu dejala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike.

Zdravilo je učinkovito, če ga bolnik prejme kmalu po zaznani okužbi, preden se bolezen razvije v hujšo obliko. Zato je pravočasno ukrepanje ključno, še posebej ker pri okužbi z različico delta bolezen napreduje hitreje kot pri osnovni različici koronavirusa.

Lejko Zupanc je sicer presenetilo, da je kar nekaj starejših, ki niso cepljeni in živijo v okolju, kjer niso izolirani, odklonilo Regeneron.

“Tega ne razumem,” se je čudila Lejko Zupanc.

Upa, da bodo zaloge zdržale

Do zdaj večjih težav ob aplikaciji zdravila ni bilo, prav tako ni večjih stranskih učinkov.

“Smo navajeni aplikacije podobnih protiteles, običajno po izpostavitvi virusu noric ali pa tetanusu in tudi tam običajno ni zapletov,” je pojasnila Lejko Zupanc. Po njenih besedah so v UKC Ljubljana do zdaj zdravilo aplicirali 175 bolnikom, trenutne zaloga pa zadoščajo še za okrog 1.400 bolnikov.

“Upam, da bodo zaloge zdržale do takrat, ko bo prišlo še kakšno drugo zdravilo,” pravi Lejko Zupanc.

Za aplikacijo cepljenim ne vidijo koristi

Na vprašanje, ali je zdravilo le za cepljene, je odgovorila, da v aplikaciji zdravila cepljenim ne vidijo koristi.

“Če je nekdo cepljen pred dobrega pol leta in živi v DSO, ob tem pa ima še kakšne kronične bolezni, takšnemu pacientu pa lahko apliciramo zdravilo, brez kakršnekoli škode,” je dodala. Ob tem je pojasnila, da bolnikom zaupajo, ko povedo, ali so cepljeni ali ne. Tudi merjenje protiteles v krvi ni smiselno, saj tudi to ni povsem povezano, je pojasnila Lejko Zupanc.

Kaj je Regeneron?

Zdravilo vsebuje dve vrsti protiteles, ki zavrejo razmnoževanje virusa. Tako imenovana monoklonska protitelesa posnemajo naravna protitelesa, ki jih telo tvori ob okužbi ali po cepljenju. Zdravilo se uporablja v dveh primerih: za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo in za tiste, ki so bili v tveganem stiku. Pri njih zdravilo prepreči, da bi se bolezen razvila.

Preprosto povedano je zdravilo namenjeno tistim, ki sami nimajo protiteles proti covidu-19: torej predvsem necepljenim in bolnikom z imunskimi pomanjkljivostmi. “Kandidati za zdravljenje so tudi bolniki, ki so hospitalizirani zaradi drugega obolenja (na primer na onkologiji, kirurgiji in podobno) in so zboleli za covidom-19, zaradi katerega (še) ne potrebujejo hospitalizacije, ali pa so jim le potrdili okužbo,” je zapisano v navodilih, ki so jih poslali zdravnikom in pod katera je podpisana predstojnica infekcijske klinike dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Najstarejši pacient star 98 let

Po uradnih podatkih se trenutno v bolnišnicah zdravi 874 covidnih bolnikov, od tega jih je 193 na intenzivni negi. Lejko Zupanc je o aktualnih razmerah na kliniki dejala, da se stanje poslabšalo od takrat, ko je zadnjič stopila pred kamere.

“Čez vikend smo imeli kar nekaj sprejemov, medtem ko je bilo odhodov veliko manj. Polnijo se predvsem oddelki intenzivne enote,” je dejala Lejko Zupanc.

“Na navadnih akutnih oddelkih je povprečna starost bolnikov 70 let, kar je kar veliko. Najstarejši bolnik je star 98 let, najmlajši pa 24 let. Na enoti intenzivne terapije je povprečna starost 61 let, najmlajši je star 32 let, najstarejši pa 83 let,” je statistiko bolnikov predstavila Lejko Zupanc.

Hospitalizirani tudi trije otroci

Na kliniki imajo hospitalizirane tudi tri otroke, medtem ko podatkov za pediatrično kliniko nima. “Od otrok hospitaliziranih pri nas je eden mlajši od enega leta. Noben ni posebno ogrožen,” dodaja Lejko Zupanc.

“Del bolnikov, ki so hospitalizirani, je cepljenih. Predvsem gre za starejše, ki so bili cepljeni januarja in februarja. Prevladujejo cepljeni s Pfizerjem, saj smo starejše cepili predvsem s tem cepivom,”

Kar nekaj okužb imajo tudi med zaposlenimi. “Gre za lažje oblike oziroma asimptomatske poteke bolezni. Na žalost pa izpadejo iz procesa dela in tako je še dodatno ovirano delo na oddelkih,” je dejala Lejko Zupanc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje