Če boste šli na hitri test k zasebniku, boste morali plačati

Koronavirus 09. Nov 202113:01 > 17:38 2 komentarja
Hitri testi
Žiga Živulovič jr./BOBO

Od ponedeljka veljajo novi ukrepi, ki pa so na številnih področjih povzročili zmedo. Nekaj nejasnosti so razložili državni sekretarji, a veliko vprašanj še ostaja odprtih. V prihodnjih dneh se bodo uskladili glede tega, kako naj delodajalci pridejo do brezplačnih testov za samotestiranje, ravnateljem pa bodo predstavili natančnejše smernice za samotestiranje učencev v šolah.

Slovenija prednjači v številu okužb s koronavirusom. Prejšnji teden smo dosegli dva mejnika: po številu okužb smo najprej postali prvi med državami Evropske unije, zatem pa še prvi na svetu po tedenskem povprečju novih okužb.

Da bi zamejila širjenje covida-19, je vlada na petkovi seji sprejela več ukrepov, ki med drugim prinašajo spremembe pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT (ob dokazilu je predviden še vpogled v osebni dokument), prepoved zbiranja in obvezno nošnjo kirurških mask oziroma mask tipa FFP2. Novi ukrepi pa so zaradi hitre uveljavitve povzročili pravo zmedo.

Današnja vladna novinarska konferenca je bila namenjena temu, da bi državni sekretarji poskušali podati odgovore na številna vprašanja, ki so se ob sprejemanju novih ukrepov pojavila.

ZDRAVSTVO

“V zadnjem tednu je bilo v bolnišnice sprejetih v povprečju skoraj 100 pacientov dnevno, odpuščenih okrog 50,” je navedel državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, ki je poudaril, da jih na ministrstvu za zdravje skrbi, da se število hospitaliziranih veča. “Dogovorili smo se s petnajstimi covidnimi bolnišnicami, tako da imamo danes na voljo 963 postelj,” je dejal, od tega je 750 standardnih postelj in 213 intenzivnih. Glede na projekcije bomo vrh zasedenosti bolnišničnih postelj dosegli čez dva tedna.

Vindišar je navedel, da trenutno pripravljajo sezname kadrov, ki bodo na voljo za prerazporejanje med izvajalci zdravstvenih storitev. “Zaradi preobremenjenosti zdravstva je bila za desetine, stotine zdravnikov odpovedana nujna operacija ali zdravljenje kakšne druge bolezni. To je nesprejemljivo,” je dejal. 

TESTI, FINANCIRANI IZ PRORAČUNA

Testi za samotestiranje za delodajalce

Petkov odlok je med drugim uvedel testiranje in samotestiranje, ki je financirano iz proračuna.

Do brezplačnih testov za samotestiranje so upravičeni tudi delodajalci, saj je na delovnih mestih treba izpolnjevati pogoj PCT. Po besedah Vindišarja se trenutno še usklajuje protokol z ministrstvom za gospodarstvo, ki bo določil, kako lahko delodajalci pridejo do brezplačnih testov za samotestiranje. “Mislim, da bo protokol v nekaj dneh tudi objavljen,” je dejal.

Brezplačni hitri testi le v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih

Po novem proračun zagotavlja tudi financiranje hitrih testov za splošno populacijo, vendar le za izvajalce zdravstvene dejavnosti, ki zdravstveno dejavnost opravljajo v mreži javne zdravstvene službe. To pomeni, da so vsi hitri testi, ki jih prebivalci opravijo v javnih zdravstvenih zavodih in koncesionarjih, brezplačni.

Hitri test lahko prebivalci po lastni želji opravijo tudi pri zasebnih izvajalcih, za katere pa je vlada z uredbo določila najvišjo ceno storitve. Cena hitrega antigenskega testiranja tako ne sme preseči višine povračila stroškov, kar znaša 7 evrov na storitev. Prav tako ne sme preseči višine povračila strošek testa HAG za samotestiranje za samoplačnike, ki pa znaša 2,5 evra na test brez DDV.

GOSTINSTVO

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je pozdravil odločitev vlade za poostrene inšpekcijske nadzore nad upoštevanjem PCT. “Namen odloka je nadzorovano druženje, nikakor ni namen omejitev gospodarske dejavnosti,” je navedel in dejal, da so pri ukrepih sledili vzoru sosednjih držav, med njimi Italije in Avstrije.

“Med drugim smo predlagali predvsem spremembe v gostinstvu,” je dejal. Zadnja pijača se lahko postreže in zaračuna do 22. ure, dovoljena je strežba le tistim, ki sedijo, pred vhodom morajo gostinci navesti, koliko oseb je lahko največ v prostoru, številka pa je omejena z uporabnim dovoljenjem in odvisna od postavitve miz in stolov. Obvezen je PCT in maske, razen medtem ko jemo.

“Ples je prepovedan, slavja prav tako. Začasno so zaprte tudi diskoteke, nočni bari, skratka lokali z živo glasbo, obrati, namenjeni plesu in druženju,” je navedel. Dostava in prevzem hrane sta po drugi strani še vedno dovoljeni tudi po 22. uri.

OMEJITEV ZBIRANJA

15. člen novega odloka začasno omejuje tudi javna zbiranja ljudi. “Gre za prireditve, ki jih je predhodno treba prijaviti in so tako začasno prepovedane,” je navedel.

“Začasno ni dovoljena izvedba sejmov in kongresov, so pa dovoljeni poslovni dogodki za zaprt krog udeležencev, torej konference in izobraževanja, dovoljeni so tudi kongresi zaposlenih, saj imajo značaj zaprtega tipa,” je poudaril.

TRGOVINE

Izjeme pri izpolnjevanju PCT pogoja ostajajo živilske trgovine in trgovine za nujne potrebščine izven nakupovalnih središč, vendar le s strani kupcev. Obenem se morajo upoštevati omejitev glede kvadrature in števila strank v trgovini, vsaki stranki mora namreč biti zagotovljenih deset kvadratnih metrov. “Sem spadajo tudi lekarne, optike, specializirane prodajalne,” je navedel Zajc.

Na bencinskih črpalkah je PCT še vedno potreben, vendar zgolj v notranjosti, zunaj pa ne, je dodal.

TURIZEM

Po besedah sekretarja Zajca za zdaj ne načrtujejo podaljšanja turističnih bonov. “V prihodnjih dneh lahko turistični sektor pričakuje še enkratni dodatek za turizem, ki je bil napovedan že ob sprejemu interventnega zakona,” je dodal. “Vstopni prag bo za podjetja, ki jim je promet v letu 2020 v primerjavi z 2019 padel za vsaj 65 odstotkov. Ta pomoč v prihodnjih dneh prihaja,” je dejal.

Tudi turistični vodiči morajo pri svojem delu izpolnjevati pogoj PCT in lahko opravljajo svoje delo v tem času.

ŠOLSTVO

Orehovec ocenjuje, da bodo lekarne do naslednjega tedna zagotovile ustrezne količine mask

“Ukrepi, ki jih je vlada sprejela in veljajo, so bili sprejeti z namenom zagotavljanja zdravja. Sporočilo je jasno, moramo se odločiti, ali želimo pouk v šolah ali želimo izobraževanje na daljavo,” je izpostavil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Po njegovih besedah lahko izobraževalne institucije ostanejo odprte le, če bomo dosledno upoštevali ukrepe. Med njimi so z novim odlokom tudi samotestiranje za učence v šolah in obvezno nošenje kirurških mask.

Kot smo poročali, pa je te skoraj nemogoče dobiti. “Zaloge osebne varovalne opreme nabavljajo lekarne. Ker smo dobili informacije, da so težave pri maskah za mlajše otroke, smo se dogovorili, da bo predvidoma ta teden še dovoljena uporaba ostalih mask. Ocenjujemo, da bodo lekarne lahko zagotovile ustrezne količine do naslednjega tedna,” je odgovoril na vprašanje o manku kirurških mask v lekarnah, ki jih je kot obvezne odlok uvedel od ponedeljka naprej.

Samotestiranje v šolah “stvar organizacije vsake šole posebej”

Z odlokom se bo od ponedeljka, 15. novembra, dalje samotestiranje za vse učence in dijake opravljalo v šoli, in sicer trikrat tedensko, brezplačne teste pa lahko prevzamejo v lekarnah. “Testiranje s testi za samotestiranje bodo izvajali tudi pred športnimi aktivnostmi,” je dejal Orehovec. “Samotestiranje v šolah je alternativa temu, da gremo na izobraževanje na daljavo,” je dejal, po njegovih besedah pa je za učence in dijake obvezno. Ob tem je starše pozval, naj svoje otroke k samotestiranju pričnejo navajati že ta teden.

Po besedah sekretarja Vindišarja je odločitev, da se samotestiranje po novem izvaja v šolah in ne več doma, namenjena boljšemu in takojšnjemu pregledu tega, kakšni učenci sodelujejo pri pouku.

Na vprašanje, kje točno v šolah naj se izvaja samotestiranje, Orehovec ni podal jasnega odgovora. “To je stvar organizacije vsake šole posebej. Pozivam, da se to stori zjutraj, preden se sam pouk začne,” je navedel. Napovedal je, da imajo v sredo sestanek z ravnatelji osnovnih in srednjih šol, kjer bodo dodatno predstavili protokole za samotestiranje v šolah. “Ravnatelji so sicer vsaj pol leta prej dobili smernice, kako naj bi protokol samotestiranja izgledal,” je povedal Orehovec.

Če srednješolci ne želijo nositi mask ali se samotestirati, jim je lahko tudi preprečen pristop k pouku

V primeru, da se otrok ne želi samotestirati, Orehovec priporoča, naj na šolah postopajo na način, kot bi postopali, ko otrok odkloni masko. Priporoča, naj se na šolah najprej opravijo razgovori s samim učencem ali starši. “V srednjih šolah, kjer izobraževanje ni obvezno, se lahko tudi bolj strogo ukrepa, tako da učencu ni dovoljeno pristopiti k samemu pouku,” je dejal.

“Če pa se zgodi, da je v osnovni šoli teh učencev več, pa mora ravnatelj poskrbeti za zdravo učno okolje. Če lahko za to poskrbi znotraj samega razreda je to okej, sicer pa se mora obrniti na inšpekcijo, ki preveri, ali so izpolnjeni vsi pogoji, da se izvaja pouk v šoli, sicer obstaja možnost, da gre oddelek ali več oddelkov na izobaževanje na daljavo,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje