Letošnji Blejski strateški forum tudi s skladom za obnovo po poplavah

Slovenija 25. Avg 202314:51 1 komentar
bsf
foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Na letošnjem Blejskem strateškem forumu (BSF) pričakujejo okoli 3.000 gostov z vseh petih celin. Tema foruma bo, Kako lahko solidarnost pomaga pri soočanju z izzivi modernega sveta. Po nedavnih uničujočih poplavah v Sloveniji bo imelo srečanje tudi humanitarno noto.

Kako lahko solidarnost pomaga pri soočanju z izzivi modernega sveta, bo tema letošnjega Blejskega strateškega foruma (BSF). Že 18. forum bo potekal v ponedeljek in torek, na Bledu pričakujejo okoli 3.000 gostov z vseh petih celin. Letošnje srečanje pa bo imelo po nedavnih uničujočih poplavah v Sloveniji tudi humanitarno noto.

BSF je osrednji zunanjepolitični dogodek, ki ga vsako leto konec poletja gosti Slovenija. Na Bledu se zberejo politiki, gospodarstveniki in predstavniki civilne družbe iz Evrope in sveta.

Naslov tokratnega foruma je Solidarnost za globalno varnost, udeleženci bodo v razpravah iskali odgovore na to, kako lahko globalna skupnost pomaga pri gradnji trajnostnega, odpornega in socialno pravičnega sveta.

S solidarnostjo do trajnostnega in varnega sveta

“Nedavne poprave so nas naučile, kakšen je pomen solidarnosti, pa tudi, da moramo biti vsi pripravljeni na ekstremne vremenske razmere,” je pred srečanjem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Napovedala je, da bodo na Bledu govorili o tem, kako lahko na temelju solidarnosti zgradimo trajnosten in varen svet.

Naslov je bil izbran tudi v luči skorajšnjega slovenskega članstva v Varnostnem svetu ZN. Slovenska zunanja politika v pripravah nanj precej več pozornosti posveča globalnemu dogajanju, potem ko je bila v preteklih letih bolj usmerjena v sosedstvo in dogajanje v Evropi. To dokazuje tudi letošnja udeležba, na Bled bodo namreč prišli gostje z vseh celin.

Svetovne izzive je treba reševati s sodelovanjem

“V pripravah na članstvo v Varnostnem svetu smo v pogovorih, tako na bilateralni kot multilateralni ravni, ugotovili, da je izzivom, s katerimi se sooča svet, skupno to, da jih je treba reševati s sodelovanjem, da se je treba poslušati ter upoštevati določene temeljne vrednote, kot so človekove pravice, demokracija, solidarnost, transparentnost,” je v pogovoru za STA dejal generalni sekretar BSF Peter Grk.

Ministrica Fajon pa je poudarila, da je Slovenija za udeležence zanimiva kot država, ki vstopa v Varnostni svet in ki je hkrati blizu regiji Zahodnega Balkana.

V dveh dneh se bo na Bledu zvrstilo 32 panelov, na katerih bo nastopilo preko 200 govorcev. Udeležbo je potrdilo osem predsednikov vlad, tri predsednice držav, predsednik Evropskega sveta, 13 ministrov za zunanje zadeve ter številni predstavniki civilne družbe, mednarodnih organizacij, poslovneži, odločevalci in akademiki.

Premier bo gostil predsednike vlad Zahodnega Balkana

Številni viski gostje bodo v Slovenijo prispeli že konec tedna. Premier Robert Golob bo tako skupaj z ministrico Fajon in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom že v nedeljo zvečer gostil predsednike vlad iz držav Zahodnega Balkana.

Srečanje se bo v ponedeljek popoldne začelo z nagovoroma Goloba in Michela. Sledil bo panel voditeljev s predsedniki vlad Črne gore, BiH, Bolgarije, Severne Makedonije, Kosova, Hrvaške in Albanije.

Zunanja ministrica Fajon bo nato s kolegi in kolegicami iz Švice, Južne Koreje, Jordanije in Kanade ter visokimi gosti iz Velike Britanije, Indije in Kitajske v razpravi skušala odgovoriti na vprašanje, ali obstaja prihodnost multilateralizma v večpolarnem svetu.

Prvi dan bo govora še o evropski vodilni vlogi na področjih trajnosti, industrije in inovacij ter o transformaciji kot priložnosti, na večerni debati pa bodo sodelovali kuharski šefi.

Torek se bo začel s predsedniškim panelom, na katerem bodo predsednice – poleg slovenske še moldavska in grška – ter drugi visoki gostje govorili o globalnih izzivih in glasu mladih.

Nato se bodo skozi ves dan vrstile razprave, na katerih bodo med drugim obravnavali kibernetsko varnost, vlogo EU, prehransko in energetsko varnost, podnebne spremembe, svobodo medijev, vodno diplomacijo, turizem, novo varnostno arhitekturo, odgovornost za najhujše zločine po svetu, človekove pravice, digitalno transformacijo, sodelovanje med EU in južnim Sredozemljem, Ukrajino ter na koncu še – tradicionalno – Zahodni Balkan.

Zelenski na BSf
Blejski strateški forum 2022 (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Forum s humanitarno noto

Po nedavnih uničujočih poplavah v Sloveniji bo imelo letošnje blejsko srečanje humanitarno noto.

Zunanja ministrica je povedala, da bodo vsi udeleženci foruma lahko prispevali v sklad za obnovo po poplavah, ki ga ustanavlja vlada, obenem pa bo forum priložnost za dvostranske pogovore s predstavniki drugih držav o morebitni nadaljnji pomoči. Po poplavah so ob forumu odpovedali tudi vse družabne dogodke na Bledu.

Dobrodelno bosta obarvana tudi osrednji koncert v ponedeljek zvečer, ki ga bo gostila predsednica republike Nataša Pirc Musar, in donatorska večerja z gospodarstveniki, ki jo bo prav tako v ponedeljek gostil premier Golob.

Brezplačen železniški prevoz za manjši okoljski odtis

V želji za čim manjši okoljski odtis bo letos prvič omogočen brezplačen železniški prevoz za udeležence konference iz Ljubljane do Lesc, od koder bodo na Bled organizirani skupinski prevozi s kombiji. Poleg tega bodo povečali delež rastlinske prehrane v obrokih za goste.

Letos bo forum potekal že 18., z okoli 3.000 gosti pa je po oceni generalnega sekretarja BSF z logističnega vidika že dosežena zgornja meja.

Za prihodnost medtem načrtujejo, da bi blejski forum postal platforma, ki bo skozi vse leto ponujala določene dogodke ter pripravljala analitične dokumente o izzivih modernega sveta. Predvsem pa si po Grkovih besedah želijo, da bi ideje, ki se porajajo v razpravah, implementirali in konkretno nadgradili.

Že danes se v Ljubljani začenja strateški forum za mlade, ki se ga bo udeležilo 40 družbeno aktivnih mladih iz vsega sveta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje