Levica in skrajna desnica združeni proti Macronovemu predlogu o priseljevanju

Slovenija 11. Dec 202321:48 2 komentarja
Emmanuel Macron
Foto: PROFIMEDIA

Spodnji dom francoskega parlamenta je danes brez razprave zavrnil sporni predlog zakona o priseljevanju, kar je po poročanju tujih tiskovnih agencij velik udarec vladi predsednika Emmanuela Macrona. Notranji minister Gerald Darmanin je po glasovanju Macronu ponudil svoj odstop, kar pa je francoski predsednik zavrnil.

Predlog zakona prinaša nekatere zaostritve na področju migracij. Med drugim dodatno omejuje možnosti prebežnikov, da v Francijo pripeljejo družinske člane, pravico do državljanstva ob rojstvu in socialne ugodnosti. Po drugi strani predvideva ugodnosti za priseljence, ki delajo na področjih, kjer primanjkuje delovne sile. Vlada trdi, da želi s predlagano zakonodajo nadzorovati priseljevanje in izboljšati integracijo prebežnikov.

Narodna skupščina je danes z 270 glasovi proti 265 sprejela predlog Zelenih za zavrnitev predlaganega zakona brez razprave.

Notranji minister Gerald Darmanin je poudaril, da zavračanje razprave o predlogu zakona pomeni zavračanje razprave o vprašanjih, ki zanimajo Francoze. Po glasovanju je minister predsedniku ponudil svoj odstop. Emmanuel Macron ga je zavrnil in Darmanina pooblastil za pripravo predloga, kako kljub današnjemu glasovanju v parlamentu doseči, da bo zakon začel veljati, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir v Elizejski palači.

Vlada bi lahko predlog zakona umaknila, lahko pa ga tudi predloži senatu, zgornjemu domu parlamenta. Lahko skliče tudi komisijo senatorjev in poslancev, ki bi razpravljala o predlogu.

Francoski parlament
Francoski parlament (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednica francoske vlade Elisabeth Borne naj bi po poročanju AFP za drevi sklicala izredno srečanje z več ministri in poslanci.

“To je očitno neuspeh,” je Darmanin povedal za francosko televizijo TF1. “Policiji, žandarjem, prefektom in sodnikom želim dati sredstva za boj proti nezakonitemu priseljevanju,” je dodal. Ob tem je obsodil zavezništvo levice in skrajne desnice, ki sta glasovali za zavrnitev zakonodaje.

Vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je izid glasovanja po drugi strani pozdravila in ocenila, da so s tem zaščitilo Francoze pred valom migracij.

Levičarski poslanci pa so Darmanina pozvali k odstopu. “Zdi se, da je to konec poti za njegov zakon in s tem tudi zanj,” je o Darmaninu na družbenem omrežju X zapisal vodja levičarske stranke Nepokorna Francija Jean-Luc Melenchon.

V Franciji sicer narašča število prosilcev za azil – lani so jih zabeležili več kot 137.000, kar je 31 odstotkov več kot leto prej.

protest v franciji
Protesti ob robu obravnave zakona (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje