Levica s kazenskimi ovadbami nad SDS in Olaja

Slovenija 09. Jun 202109:00 > 26. Jul 2021 16:27 0 komentarjev
Matej Tašner Vatovec
Denis Sadiković/N1

Levica bo po zahtevi SDS in NSi za sklic izredne seje vložila kazenske ovadbe. Stranko SDS bo ovadila zaradi sistematičnega širjenja neresnic, generalnega direktorja policije Antona Olaja pa zaradi zlorabe uradnega položaja.

Levica bo po zahtevi SDS in NSi za sklic izredne seje, na kateri so predlagatelji želeli obravnavati program stranke Levica, vložila kazenske ovadbe. Stranko SDS bo ovadila zaradi sistematičnega širjenja neresnic, generalnega direktorja policije Antona Olaja pa zaradi zlorabe uradnega položaja. Kazensko ovadbo bodo vložili na ljubljansko okrožno državno tožilstvo.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec je povedal, da širjenje sovraštva in nestrpnosti dosega kritično točko, eden glavnih motorjev tega pa je vladna stranka SDS.

Ovadbe zaradi ponareditve, objave in deljenja ponarejenega manifesta

Storilcem v stranki Levica očitajo, da so ponaredili in širili ponarejene dokumente, ustvarjene z namenom diskreditacije in pregona parlamentarne politične stranke Levica, njenih volilcev in simpatizerjev. Očitki se nanašajo na ponareditev, izdelavo in objavo manifesta Levice – Socializem 21. stoletja. Avtorstvo tega dokumenta so nekateri pripisovali Levici, po besedah Vatovca pa je ta ponarejen.

Z ovadbami v Levici storilcem očitajo ponareditev dokumenta. Z objavo in veriženje objav, ki se sklicujejo na ta dokument, so storilci po navedbi Vatovca javno spodbujali sovraštvo, nasilje ali nestrpnost. Po besedah Vatovca so vpleteni “uporabili ta dokument in niso preverili njegove pristnosti”.

Kazenske ovadbe zoper neznanega storilca, SDS, Olaja in nekatere medije

Zato bo stranka Levica vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki je, tako Vatovec, ponaredil oz. izdelal ta dokument z namenom javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti, ki temelji na osebni okoliščini političnega prepričanja.

Kazensko ovadbo bodo v Levici vložili tudi proti stranki SDS. Navajajo, da je SDS ponarejeno listino uporabila kot pravo in da je v svojem programskem dokumentu javno spodbujala ali razpihovala sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na političnem ali drugem prepričanju. Dejanje je bilo, tako Levica, storjeno tako, da bi lahko ogrozilo javni red in mir oziroma zmerjanje in žalitev.

Prav tako bodo ovadili medije in njihove urednike, ki so to besedilo objavili in niso preverili, ali gre za resničen dokument. Ovadbo bodo vložili proti medijem V fokusu z odgovornim urednikom Srečkom Hvaucem, podjetje Sifa, ki izdaja portal e-maribor.si, in odgovornega urednika portala Mitjo Grmovška, podjetje Nova hiša, ki izdaja spletni medij Nova24TV, in odgovornega urednika Marka Puša, podjetje Nova obzorja, ki izdaja portal in časopis Demokracije, ter urednika Demokracije Jožeta Biščaka.

Zaradi suma zlorabe uradnega položaja pa bodo v Levici kazensko ovadili še generalnega direktorja policije Olaja. Generalni direktor se je namreč po besedah Levice zavzel za uvedbo predkazenskega postopka zoper njih zaradi suma kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. S tem je, tako Vatovec, na eni strani omogočil SDS pridobitev nepremoženjske koristi v obliki dodatnega represivnega pritiska na politično konkurentko in na drugi škodil ugledu, časti in dobremu imenu Levice.

Vatovec: Naklepno objavljanje ponarejenih dokumentov izključuje pravico do svobode tiska

Naklepnost dejanja po besedah Vatovca kaže to, da objave temeljijo na ponarejenem dokumentu. “Za nepristnost dokumenta so uredniki in avtorji člankov gotovo vedeli. Gre za naklepno dejanje, gre za lansiranje lažne novice z namenom diskreditacije političnega nasprotnika in ga razžaliti,” je povedal.

Poudaril je, da ker gre za naklepno dejanje, pri katerem so avtorji zavestno uporabili lažne dokumente, dejanje izključuje široko pravico do svobode govora in svobode tiska. Temu pritrjuje tudi sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice, pravi poslanec.

Dokument so objavili številni portali, ki so povezani s stranko SDS. Po navedbah Vatovca pa so temu sledile številne nadaljnje objave z namenom diskreditacije političnega nasprotnika.

Ta dokument pa je nato objavila tudi stranka SDS. “Ne gre samo za politično konkurentko, ampak za največjo vladno stranko,” je dejal Vatovec. Z napadom opozicijske stranke pa so po njegovih besedah napadli tudi temelje parlamentarne demokracije.

Grims: Levica bi se lahko na izredni seji od teh dokumentov oddaljila

Poslanec SDS Branko Grims je v odzivu na napovedane kazenske ovadbe povedal, da te zaenkrat še niso videli. Izpostavil je, da je zahteva za sklic izredne seje utemeljena s citati, pri katerih je jasno naveden njihov izvor. “Osredotočajo se samo na tisto, na kar smo dodatno opozorili in kjer smo tudi navedli, da ni njihovo primarno delo, ampak naj bi, po podatkih, ki so nam dosegljivi, nastalo na srečanju antife v ZDA. To je bilo prevedeno in prirejeno za Slovenijo, to so njihovi veselo širili,” je povedal Grims. Meni, da bi se lahko Levica na seji, ki so jo zahtevali, od teh dokumentov ogradila.

Poslanec SDS Branko Grims
Bobo

“Pozdravili so očitno grobo protiustavno ravnanje predsednika DZ Igorja Zorčiča,” je rekel. Navedel je, da ustava predsedniku DZ ne daje pravice, da bi “igral cenzorja glede vsebin, zaradi katerih skliče ali ne skliče seje”. Dodal je, da ustava predsedniku DZ nalaga, da sejo skliče, če jo zahteva četrtina poslancev. “Zorčič bi kot pravnik to moral vedeti in ve. Kar pomeni, da je naklepno grobo kršil slovensko ustavo,” je povedal.

Zorčič izredne seje o programu Levice ne bo sklical

Seje, ki sta jo zahtevali koalicijski stranki SDS in NSi, predsednik DZ Zorčič ne bo sklical. Za mnenje o tej zahtevi je zaprosil parlamentarno zakonodajnopravno službo. Ta je ugotovila, da ustavna, zakonska in poslovniška ureditev DZ preprečuje, da bi vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov in ravnanj stranke ter se o njih izrekal, drugim organom pa priporočal, naj nad njenim delovanjem opravljajo okrepljen nadzor.

Predlagatelji so namreč v zahtevi za sklic seje državnemu zboru predlagali tudi, naj sprejme sklep, s katerimi bi vladi priporočal, naj okrepi aktivnosti pri spremljanju, obravnavi in preprečevanju poskusov rušenja parlamentarne demokracije.

“Takšno priporočilo je po moji oceni absurd brez primere v neki normalni parlamentarni demokraciji,” je dejal Zorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!