Lista Borisa Popoviča predstavila program, v ospredju digitalizacija države

Slovenija 30. Mar 202214:36 0 komentarjev
Bojan Popovič
Profimedia

Lista Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo se v svojem programu med drugim zavzema za digitalizacijo Slovenije, "vrnitev demokracije" in posodobitev gospodarstva. Kot je na novinarski konferenci izpostavil prvak liste Boris Popovič, so prepričani tudi, da Slovenija potrebuje resno zdravstveno, šolsko, finančno in pokojninsko reformo.

Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo je po Popovičevih besedah nova sredinska stranka v političnem prostoru, ki zna in zmore uresničiti povezovalni program “s ciljem učinkovite pravne in demokratične države, kjer bo vsak posameznik lahko uresničil svoje talente, vizije in sanje o lastni prihodnosti”.

Program po njegovih besedah temelji na konkretnih željah in potrebah mladih, podjetnih, inovativnih Slovenk in Slovencev, ki bi spet radi postali ponosni na svojo domovino.

Med ključnimi točkami programa liste navajajo vrnitev demokracije v državo. Prvi, simbolični korak v to smer bi po Popovičevih besedah storili s takojšnjo prodajo vodnega topa. Sicer pa se bodo zavzemali tudi za zagotovitev poštenih volitev, ki bodo odražale resnično voljo volivcev, kar bi dosegli z uvedbo e-volitev.

Med prioritetami programa Popovič navaja še posodobitev gospodarstva, Slovenija pa mora, kot je prepričan, postati ena vodilnih razvojnih držav. Zato se bodo zavzemali tudi za privabljanje tujih visokotehnoloških podjetij v državo, Slovenija pa bo po njegovih besedah postala kripto prestolnica sveta.

Kot še opozarja Popovič, v Sloveniji vlada davčno neprijazno okolje, zato se bodo zavzemali za nižanje davkov. Ob tem bi z ugodnostmi podpirali tudi mlade samozaposlene, država bi mlade ob samozaposlitvi prvi dve leti oprostila plačila vseh prispevkov, nadaljnji dve leti pa polovice vseh prispevkov. Dolgoročno se bodo zavzemali tudi za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka.

V programu med drugim napovedujejo še zavzemanje za gradnjo tretje razvojne osi in hitre dvotirne železnice, lastniška neprofitna stanovanja brez pologa, skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, vitko e-upravo, razvoj 5-zvezdičnega turizma z visoko dodano vrednostjo, normalizacijo dohodninske lestvice, razvinjetenje turističnih povezav ter pošteno in učinkovito pravno državo.

Popovič sicer poudarja, da se na volitve podaja, ker ni zadovoljen z aktualno vlado, podobno kot tudi ni bil zadovoljen s predhodnimi. Nekdanji koprski župan je prepričan, da ga njegova pretekla politična kariera na poti do prestopa parlamentarnega praga ne bo ovirala.

Na volitvah pričakuje rezultat, ki bo listo pripeljal v parlament. Kot še odgovarja, bi na mandatarskem mestu najraje videl sebe, a poudarja, da bodo končno odločitev sprejeli volivci. Zatrjuje pa, da se je, kljub temu, da gre za dve skrajni politični opciji, ki mu nista blizu, po volitvah pripravljen pogovarjati tako z aktualnim premierjem Janezom Janšo kot tudi s predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!