Ljubljana pod vodo, v Drami evakuacija: med predstavo začelo kapljati na oder

N1 video 29. Sep 202122:09 > 23:39 4 komentarji

Nalivi, kot jih ni bilo že desetletja so zajeli Slovenijo. Izjema ni niti prestolnica, kjer je meteorna voda zalila precejšen del mesta. Neprevozni so številni podvozi. Iz Drame, kjer je na oder začelo kapljati med predstavo, evakuirajo ljudi. Bojijo se, da se bo stavba sesula.

Poplavljenih je tudi več delov Ljubljane, tudi številni podhodi. Za Bežigradom je v 10 minutah zapadlo 25 milimetrov, gre za naliv s povratno dobo 25 let, je na Twitterju zapisal meteorolog Blaž Šter. Stran neurje.si pa poroča, da je v kratkem času zapadlo od 50 do 100 milimetrov padavin.

Večina podvozov je praktično neprevoznih. Promet med drugim stoji pred podvozi na Celovški cesti in Dunajski cesti ter Orto barom.

Ponekod avtomobili vozijo kar po kolesarski stezi, ki je nekoliko bolj dvignjena kot cestišče. V podvozu na Celovški cesti je že nekaj ur zagozden avtobus.

Poplava v Ljubljani Poplava v Ljubljani
N1
Poplava v Ljubljani Poplava v Ljubljani
N1
Podhod Plava laguna Podhod Plava laguna
N1
Gasilci Gasilci
Slika je simbolna (Vir: N1)

Zalita tudi podhod Plava laguna in železniška postaja

Zalit je tudi podhod Plava laguna, v katerem je nekaj centimetrov vode.

Prav tako je zalita ljubljanska železniška postaja.

Iz Drame evakuirajo ljudi, bojijo se, da se bo stavba sesula

Pomočnica ravnatelja SNG Drama Ana Rokvić Pinterič je za N1 povedala, da je zalilo celotno Dramo, ki je že tako ali tako v slabem stanju.

“Zaenkrat Dramo zapiramo in se evakuiramo,” je povedala. “Voda dere po stopnišču, gasilcev ne moremo priklicati, ker je stavba v zelo slabem stanju, se bojimo, da se bo sesula sama vase,” je povedala med evakuacijo. Dramo je poplavilo med gledališko predstavo, evakuirali so tudi gledalce. “Začelo je kapljati na oder,” je poudarila, voda pa teče tudi v prostore pod odrom.

Igralec Saša Tabaković je trenutek začetka evakuacije Drame opisal na Twitterju. “Med predstavo voda vdira od vsepovsod in potem stopim na rampo in se publiki opravičujem, da moramo prekiniti. In me publika gleda. In potem razlagam, da to ni del predstave. In se publika smeji … vse dokler hostesna služba ne da navodil za evakuacijo,” je zapisal.

Obseg škode jim zaenkrat ni znan, prav tako ne vedo, koliko časa bodo morali biti zaprti.

Težave z meteorno vodo naj bi imeli tudi v nekaterih drugih ljubljanskih gledališčih.

Na terenu skoraj vse razpoložljive enote

Ljubljanski gasilci posredujejo na več kot 160 lokacijah. Na terenu so skoraj vse razpoložljive gasilske enote, ki posredujejo predvsem zaradi poplavljenih kleti in stanovanj.

Poplava v Ljubljani Poplava v Ljubljani
N1
Poplava v Ljubljani Poplava v Ljubljani
N1

Voda dere čez kleti in strehe

Meteorna voda zaliva tako kleti in pritlične prostore stanovanjskih ter drugih objektov, v nekatere stavbe pa je vdrla tudi skozi streho.

Gasilci vse, ki potrebujejo pomoč, prosijo, naj pokličejo na številko 112, kjer bodo zabeležili klic. “Mi pa se bomo odzvali v najkrajšem možnem času,” so zapisali. Na terenu so vse razpoložljive ekipe, zato Ljubljančane prosijo za razumevanje.

Tako je voda zalila kleti Situle:

Gasilci pozivajo, da se izhodu izogibajte

Nekaj vozil je obtičalo v poplavljenih podvozih, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi poplavljenega vozišča je zaprta tudi ljubljanska severna obvoznica med razcepom Koseze in rondojem Tomačevo v obeh smereh, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra. Ljubljanski gasilci prebivalce pozivajo, naj se ne odpravljajo na pot, če to ni res nujno.

Deževati je začelo okoli 20.30, v času, ko so se zaključevali današnji protesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje