Prehod “našpičene” hladne fronte: ponekod sneži

Slovenija 23. Mar 202417:07 > 24. Mar 2024 00:48 2 komentarja

Slovenijo prehaja izrazita hladna fronta, večino države so zajele padavine. Meja sneženja se je spustila precej nizko, tudi do 600 metrov nadmorske višine, ob močnejših padavinah pa še nižje. Ponekod je tako ponoči snežilo.

Po negotovih napovedih preteklega tedna je sedaj le jasno, kako nizko se bo spustila meja sneženja in ali se lahko nadejamo marčevske snežne odeje ali le nekaj nedolžnih snežink.

Slovenijo prehaja izrazita hladna fronta. Padavine so se od severozahoda države razširile v notranjost in zajele večino države. Pojavljajo se nevihte z nalivi, sodro, točo in močnimi sunki vetra. Suho bo morda ostalo le na Primorskem, je za N1 povedala meteorologinja Agencije za okolje (Arso) Eva Bezek.

V Planici, ki bo v nedeljo spet gostila na tisoče navijačev, lahko zapade tudi do deset centimetrov snega, v višjih legah pa še več. Meja sneženja se je od severa hitro spustila, nekatere kraje je tako že pobelilo – bodisi sneg bodisi sodra.

Kranjska Gora Kranjska Gora
Kranjska Gora (Foto: N1)
Lučine Lučine
Lučine (Foto: Prometno informacijski center za državne ceste)
Rateče Rateče
Rateče (Foto: Prometno informacijski center za državne ceste)
Korensko sedlo Korensko sedlo
Korensko sedlo (Foto: Prometno informacijski center za državne ceste)
Kranjska Gora Kranjska Gora
Kranjska Gora (Foto: N1)
Kranjska Gora Kranjska Gora
Kranjska Gora (Foto: N1)
Kranjska Gora Kranjska Gora
Kranjska Gora (Foto: N1)

Meteorolog Arsa Blaž Šter je nočno vremensko motnjo poimenoval kar “našpičena” hladna fronta.

Meja sneženja se bo spustila do približno 600 metrov nadmorske višine, a kot je dejala Bezek, bo sneg na nižjih nadmorskih višinah pomešan z dežjem. “Sicer se lahko ob močnejših nalivih, ki bodo vključeni v to frontno dogajanje, meja sneženja za čas trajanja te plohe spusti še nižje, ampak to nič ne pomeni za kakršno koli snežno odejo v nižinah – ne bo je,” je zagotovila.

Padavine bodo do jutra ponehale, v nedeljo nas tako praviloma čaka dokaj sončno in megleno jutro. Čez dan bodo nastajali kopasti oblaki, popoldne pa je še možna kakšna ploha ali nevihta.

Prehod nočne fronte spremlja okrepljen severni veter, katerega sunki po navedbah uprave za zaščito in reševanje predvsem na Notranjskem in v jugovzhodni Sloveniji lahko dosegajo tudi hitrost od 80 do 100 kilometrov na uro. Po besedah Bezek je zelo vetrovno tudi drugod v osrednji Sloveniji, kjer sunki lahko presegajo hitrost 70 kilometrov na uro. V Ljubljani in okolici je tako ob močnejši nevihti več tisoč odjemalcev ostalo brez električne energije.

Kljub prehodu izrazite hladne fronte se temperature ne bodo drastično spustile, bo pa nekoliko hladneje kot v soboto. Jutranje temperature se bodo gibale med 1 in 5 stopinjami Celzija, ob morju do 6 stopinj Celzija. Hladneje bo v alpskih dolinah, kjer je lahko tudi kakšna stopinja pod ničlo. Čez dan se bo ogrelo na od 11 do 16 stopinj Celzija. Sneg, ki se bo morebiti obdržal do jutra, bo ob takšnih temperaturah čez dan skopnel. Snežna odeja se lahko obdrži le v visokogorju, kjer bo zaradi padavin tudi povečana nevarnost proženja plazov, je še opozorila Arsova meteorologinja.

V ponedeljek bo jutro precej hladno, ponekod bo možna slana. Še bo sončno, v torek pa se bo ponovno pooblačilo in ogrelo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje