Ljubljanska opozicija zahteva izredno sejo o kanalu C0

Slovenija 24. Jan 202317:57 1 komentar
Zoran Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

12 ljubljanskih opozicijskih mestnih svetnikov je vložilo zahtevo za sklic izredne seje o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zaradi izgradnje kanala C0. Zahtevajo, da Mestna občina Ljubljana (Mol) takoj ustavi vsa gradbena dela na delu trase C0 in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode zaradi kanala C0, župan pa da naj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito pravice do zasebne lastnine. Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da bo mestnim svetnikom in svetnicam predlagal, da se seje ne udeležijo.

Ljubljanski mestni svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka in samostojni svetniki so vložili zahtevo za sklic izredne seje o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zaradi izgradnje kanala C0, je na novinarski konferenci povedal župan Zoran Janković. Dodal je, da seje ne bo sklical in bo sklic prepustil predlagateljem.

Preberite še: Občani znova ovirali gradnjo kanala C0

Janković je še dejal, da bo tudi mestnim svetnikom in svetnicam predlagal, da se seje ne udeležijo.

12 mestnih svetnikov med sklepi zahteva, da Mestna občina Ljubljana (Mol) takoj ustavi vsa gradbena dela na delu trase C0 in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode zaradi kanala C0. Župan pa naj zagotovi spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito pravice do zasebne lastnine.

Mol naj pristopi k alternativni rešitvi izvedbe kanala C0 po obstoječi trasi ob Celovški cesti, ki leži na ožjem območju z manj strogim vodovarstvenim režimom oziroma naj pristopi k izdelavi načrta za izgradnjo manjših samostojnih čistilnih naprav na Brdu, Medvodah in Vodicah. Mol naj ob tem spremembo projekta uskladi tako, da se ohranijo evropska sredstva, še zahtevajo opozicijski svetniki.

Obsojajo tudi uporabo fizičnega nasilja nad lastniki zemljišč na trasi kanala C0, so še zapisali v zahtevi za sklic izredne seje. Janković pa je danes o tem povedal, da je policiji hvaležen, da spoštuje pravno državo.

Preberite še: Gradnja kanala C0: policija ravnala nestrokovno, ko je udarila protestnika

O tem, da naj kanal speljejo ob Celovški cesti, je župan dejal, da so preizkušali tudi druge opcije, ampak so neizvedljive. O okoljskem vplivu in potresni ogroženosti pa je povedal, da ima kanal štiri varnostne ukrepe brez kinete, s kineto pa se varnost podvoji. V kanalu bodo merilci višine fekalij, pred obvoznico pa zadrževalnik, ki bo lahko kanal ob poškodbah zaprl.

Gre za projekt, ki ga je Evropska unija dvakrat presojala. Projekt je že končan v Medvodah in Vodicah in ima uporabno dovoljenje. “To teoretično pomeni, da lahko priklopijo hiše in speljejo kanalizacijo v povezovalni kanal, ki se bo potem razlila v Klečah,” je povedal.

V Mol sicer manjka še približno 2,5 kilometra kanala. 80 odstotkov lastnikov zemljišč je z Molom podpisalo pogodbo za uporabo delovnega pasu. Župan pa je napovedal, da bo mestna občina tožila vse, ki ovirajo gradnjo kanala C0, ob tem pa bodo upoštevali tudi podražitve gradbenega materiala in cevi.

Preberite še: Kmetijsko gozdarska zbornica gradnjo kanala C0 spremlja z veliko zaskrbljenostjo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje