Gradnja kanala C0: policija ravnala nestrokovno, ko je udarila protestnika

Slovenija 13. Jan 202315:47 4 komentarji
policija-jezica
Facebook

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je objavila odgovor ministrstva za notranje zadeve na njeno poslansko vprašanje o uporabi prekomerne fizične sile policistov nad protestnikom, ki je s skupino lastnikov zemljišč nasprotoval gradnji kanala C0. Z ministrstva so ji odgovorili, da so bila prisilna sredstva sicer uporabljena zakonito, "vendar nestrokovno v delu, ki se nanaša na izveden strokovni udarec z roko v glavo pridržane osebe".

Sredi decembra je bilo na Ježici, kjer Mestna občina Ljubljana (Mol) načrtuje gradnjo kanalizacijskega kanala C0, napeto. Skupina lastnikov zemljišč in občanov, ki nasprotuje gradnji kanala C0 – ta bo povezal Vodice in Medvode s čistilno napravo v Zalogu – se je takrat znova zbrala na protestnem shodu.

Čeprav projekt sega že v leto 2018, leta 2020 pa je bila gradnja zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča in celo fizičnega oviranja izvajalca s strani lastnikov sosednjih zemljišč večkrat prekinjena in nato zaustavljena, so se dela na gradbišču letos vendarle nadaljevala.

14. decembra je skupina protestnikov želela preprečiti zakoličenje nove trase kanala, da bi območje izpraznili in bi se dela lahko nadaljevala, pa so posredovali policisti. Kot so takrat za N1 pojasnili na ljubljanski policijski upravi, so zaznali kršitev javnega reda in miru. Ker eden od protestnikov ni upošteval ukazov policije, je policija zoper njega uporabila prisilna sredstva in mu odredila pridržanje.

Med uporabo prisilnih sredstev je bila pridržana oseba tudi lažje poškodovana, zato ji je bila nudena zdravniška pomoč. Kasneje so na policiji preverili, ali so bili vsi postopki skladni z zakonodajo.

O morebitni uporabi prekomerne fizične sile nad protestnikom in prekoračitvi policijskih pooblastil pri izvrševanju nalog se je spraševala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) naslovila poslansko vprašanje.

“Ali je policija že uvedla interni nadzor nad delom policistov in, ali je bila uporabljena fizična sila nad protestnikom prekomerna oziroma, ali so bila prekoračena pooblastila pri izvajanju nalog?”

Na MNZ so v odgovoru predsednici državnega zbora zapisali, da je pristojni policijski vodja na ljubljanski policijski upravi pri spremljanju zakonitosti in strokovnosti uporabe policijskih pooblastil preveril tudi uporabo prisilnih sredstev. “Pri tem je ocenil, da so policisti prisilna sredstva zoper osebo, ki je bila pridržana, uporabili zakonito, vendar nestrokovno v delu, ki se nanaša na izveden strokovni udarec z roko v glavo pridržane osebe,” so pojasnili na MNZ.

Ob tem so dodali, da policija vodi tudi notranje-varnostni postopek. V primeru, da bi ta pokazal na sum storitve kaznivega dejanja, bo policija uvedla ali predlagala uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejela ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti. “Po podatkih, s katerimi policija razpolaga, okoliščine preverja tudi oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva,” so še zapisali na notranjem ministrstvu.

Kaj je povezovalni kanal C0?

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter izgradnje povezovalnega kanala C0 v Molu. Gre za prvi del kohezijskega projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki ga sofinancirata država in Evropska unija (EU).

Kanalizacija C0
Borut Živulović/Bobo

Skupna dolžina izvedenega povezovalnega kanala C0 v ljubljanski občini znaša nekaj več kot devet kilometrov, kar predstavlja skoraj 74 odstotkov celotne dolžine kanalizacije. V občinah Medvode in Vodice je že zgrajena v celoti.

Za traso kanala C0 je bilo izdanih sedem gradbenih dovoljenj, tj. za dobrih 98 odstotkov trase, pravica za gradnjo pa še ni pridobljena na dolžini 144 metrov. Po pojasnilih Mestne občine Ljubljana so za to območje v teku postopki razlastitve in dedovanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje