Kmetijsko gozdarska zbornica gradnjo kanala C0 spremlja z veliko zaskrbljenostjo

Slovenija 16. Dec 202213:32 1 komentar
Kanalizacija C0
Borut Živulović/Bobo

"Pri gradnji kanala C0 nihče ne razmišlja o potencialni nevarnosti za pitno vodo," poudarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in opozarjajo na dvojna merila v škodo kmetov.

Gradnja kanala C0 v Ljubljani poteka na vodovarstvenem območju, kjer je ustavno sodišče junija letos zaradi potencialne nevarnosti začasno prepovedalo uporabo fitofarmacevtskih sredstev. “Pri gradnji kanala C0 pa nihče ne razmišlja o potencialni nevarnosti za pitno vodo,” izpostavlja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in opozarja na dvojna merila v škodo kmetov.

KGZS gradnjo spremlja z veliko zaskrbljenostjo

Kot so zapisali v KGZS, z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v zvezi z gradnjo povezovalnega kanala C0, po katerem naj bi se stekale odpadne vode iz občin Vodice in Medvode v centralno čistilno napravo Zalog.

“Gradnja kanala na območju ožjega vodovarstvenega območja vodarn Kleče in Šentvid po mnenju številnih strokovnjakov predstavlja hudo in resno tveganje za ohranjanje virov pitne vode za Ljubljano in njeno okolico, hkrati pa smo priče nasilnim prizorom zoper lastnike kmetijskih zemljišč,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zbornica izpostavlja, da so kmetje, ki obdelujejo zemljo na vodovarstvenem območju, podvrženi številnim omejitvam pri kmetovanju, “sedaj pa nedopustnemu in nasilnemu odnosu lokalne oblasti in policije, pa čeprav zgolj ščitijo svojo lastnino”.

Lastniki kmetijskih zemljišč opozarjajo že več let

Lastniki kmetijskih zemljišč po njihovih navedbah že več let opozarjajo na napake v postopkih z namenom, da bi zaščitili svojo lastninsko pravico ter pravico do kmetovanja.

Najbolj sporno pa se KGZS zdi, da gre pri gradnji kanala za isto vodovarstveno območje, kjer je ustavno sodišče junija začasno prepovedalo uporabo fitofarmacevtskih sredstev, kljub temu da je uporaba teh sredstev zaradi zaščite pitne vode na tem območju že tako posebej strogo regulirana.

Kmetom zaradi tega po navedbah zbornice nastaja konkretna škoda, “ostali pa so tudi brez kakršnihkoli navodil, kako ravnati, saj se časovno ne ve, kdaj bo izdana končna odločba ustavnega sodišča”.

“Na drugi strani trasa kanala C0 poteka po istem območju, pa nihče ne razmišlja o potencialni nevarnosti za pitno vodo. Zdi se, kot da obstajajo dvojna merila, pri čemer so kmetje v obeh primerih v slabšem položaju,” so kritični v zbornici.

Da bi se odpravili vsi dvomi v zakonitost ravnanja Mestne občine Ljubljana in ostalih organov, ki sodelujejo pri postopkih, so pristojna ministrstva in varuha človekovih pravic pozvali, da v okviru svojih pristojnosti preverijo zakonitost postopkov, zlasti z vidika varstva lastninske pravice lastnikov kmetijskih zemljišč in posledično zaščite teh zemljišč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje