Logar: Strokovno mnenje se ne spreminja, ni potrebe po ponovnem odločanju

Slovenija 18. Feb 202221:05 > 22:18 1 komentar
Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada na petkovi seji ni sprejela končne odločitve o sproščanju ukrepov, ki jih je v torek predlagala strokovna skupina za covid-19. Petkova seja je bila prekinjena, napovedana sproščanja pa naj bi bila sprejeta v prihodnjih dneh. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da bodo pred tem opravili še en krog posvetovanj s stroko in znotraj vlade. "Strokovno mnenje se ne spreminja in ni razloga, da bi se še enkrat odločali za kakršnekoli drugačne ukrepe," pa je o vnovičnem posvetovanju strokovne skupine dejala njena vodja Mateja Logar.

Četrtek in petek sta minila v pričakovanju novice o večjem sproščanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, ki pa ga javnost ni dočakala. Strokovna skupina za covid-19 je predloge pripravila v torek na zasedanju v razširjeni sestavi, vendar se je pri sproščanju ukrepov zapletlo na petkovi vladni seji, saj odloki niso bili dokončno usklajeni. Tako je bila seja vlade med točko o sproščanju trenutno veljavnih ukrepov prekinjena.

Vodja strokovne skupine za covid-19 infektologinja Mateja Logar je o odločitvi vlade, da v petek ne odloča o sproščanju ukrepov, za N1 dejala, da je “zatikanje in čakanje s sproščanjem nepotrebno”.

Jo je dvodnevno vladno prelaganje sproščanja ukrepov presenetilo? “Presenetilo me je le to, da je bil na mizi predlog, ki omogoča varno sproščanje in to sorazmerno hitro. Z dodatnimi priporočili smo načrtovali, da bi najkasneje do konca marca, če bo epidemiološka slika še naprej tako ugodna, odpravili vse ukrepe. Ne gre za to, da bi z ukrepi vztrajali tri mesece, ampak gre za tedenski načrt,” je dejala Logar.

“Predlagali smo tiste ukrepe, ki so se nam zdeli strokovno primerni. Torej sproščanje tam, kjer je možnost okužbe najmanjša. To so kratkotrajni stiki, odprti prostori. Je pa vedno treba oceniti, kaj je tveganje in kaj je varno sproščanje,” je o predlogih, ki jih je strokovna skupina pripravila v torek na Brdu pri Kranju, dejala Logar.

“Strokovna skupina je podala mnenje, ki ga v tem trenutku ne spreminjamo”

Po petkovi seji vlade je pred kamere stopil le minister za zdravje Janez Poklukar, ki je predstavil ukinjanje karanten. Napovedal je še en krog posvetovanj “tako s stroko kot tudi znotraj vlade.” Po informacijah vira z vlade bi lahko dodatne odločitve sprejemali v soboto. Po neuradnih informacijah STA bi se lahko že v soboto ponovno sestala strokovna skupina, kar pa je Logar v pogovoru v petek zvečer zavrnila.

“Strokovno mnenje se ne spreminja in ni razloga, da bi se še enkrat odločali za kakršnekoli drugačne ukrepe,” je zavrnila navedbe, da naj bi se sestali v soboto. Dejala je, da bo sestanek strokovne skupine v ponedeljek. “Strokovna skupina je podala mnenje, ki ga v tem trenutku ne spreminjamo. Epidemiološka situacija se ni spremenila, zato ni razloga, da bi imela strokovna skupina kakršenkoli dodatne sestanke,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje