Od sobote ni več karanten, Janša napoveduje sprostitev večine ukrepov

Koronavirus 18. Feb 202211:34 > 21:46 8 komentarjev

Vlada končne odločitve o sproščanju ukrepov danes ni sprejela, saj je bila seja prekinjena. Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci pojasnil, da od sobote ukinjamo napotitve v karanteno ob tveganem stiku ter posledično zaključujemo z epidemiološkim iskanjem stikov. Ker se ukinjajo karantene, tudi za vstop v Slovenijo ne bo več omejitev zaradi covida-19 oziroma pogoja PCT.

Kot smo poročali, bi priporočila strokovne skupine o sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije morala vlada obravnavati že na četrtkovi dopisni seji. A se je pri sproščanju ukrepov zapletlo, saj odloki med ministri niso bili dokončno usklajeni. Zato na dnevnem redu četrtkove dopisne seje ni bilo točk, povezanih s sproščanjem ukrepov. Vlada naj bi priporočila stroke obravnavala na današnji redni seji vlade, ki se je začela ob 16. uri. Na dnevni red so bile uvrščene zgolj točke, povezane s koronavirusom. Zapleti pa so se nadaljevali, saj je bila seja vlade med točko o sproščanju trenutno veljavnih ukrepov prekinjena. Končna odločitev o sproščanju ukrepov tako še vedno ni bila sprejeta.

“Na vladi smo se strinjali, da bomo ukrepe sproščali postopno in premišljeno,” je na novinarski konferenci po seji vladi pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar ter nanizal nekaj aktualnih številk obolelih. Po zasedenosti intenzivnih postelj smo tako denimo drugouvrščena država na svetu. “Na današnji dan je zaradi ali s covidom hospitaliziranih skoraj 900 bolnikov,” je poudaril Poklukar in dodal, da se skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) od jutri oseb, ki so bile v visokotveganem stiku, ne napoti več v karanteno. “S tem se bodo ukinila iskanja stikov s strani epidemiološke službe, NIJZ ter napotovanja v karanteno na domu za splošno prebivalstvo,” je poudaril Poklukar in dodal, da je bila zgolj ta sprememba sprejeta na današnji redni seji vlade.

Vstop v Slovenijo brez pogoja PCT

Ker se ukinjajo karantene, tudi za vstop v Slovenijo ne bo več omejitev zaradi covida-19. “To pomeni, da ni več potreben pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in tudi ni več napotitve v karanteno na domu,” je po seji sporočila vlada. Sprememba začne veljati naslednji dan po objavi odloka v uradnem listu, medtem ko dneva objave vlada ni navedla.

“Kar se tiče ostalih sprememb pa je bila opravljena obsežna razprava, razmere smo preučili in se seznanili z aktualnimi epidemiološkimi podatki, ki se v zadnjih dneh hitro izboljšujejo,” je nadaljeval minister za zdravje in dodal, da je bila točka glede sproščanja ukrepov zaradi potrebe po dodatnem usklajevanju prekinjena. “Opravili bomo še en krog posvetovanj, tako s stroko kot tudi znotraj vlade,” je še poudaril Poklukar ter dodal, da ukrepe sproščajo “preudarno” ter prosil za veliko potrpljenja in razumevanja. Kot je še pojasnil Poklukar, so bili v okviru razprave podani številni predlogi, ki sledijo stroki.

Kdaj točno bosta stroka in vlada opravili ponovni posvet, minister za zdravje ni pojasnil. Po navedbah vira z vlade pa so te odločitve sedaj predvidene za jutri. Vlada je po seji sporočila, da bo odločitve glede sproščanja sprejela v naslednjih dneh. Po neuradnih informacijah STA bi se lahko že v soboto ponovno sestala strokovna skupina za covid-19, vlada pa bi lahko kasneje o rahljanju odločala na dopisni seji. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je za N1 pojasnila, da da se strokovno mnenje skupine ne spreminja ter da ni razloga, da bi se še enkrat odločali za kakršnekoli drugačne ukrepe.

Predsednik vlade Janez Janša je sicer po končani vladni seji na Twitterju sporočil, da umanjka le še nekaj usklajevanj ter bo večina epidemioloških ukrepov v naslednjih dneh ukinjenih. “Pogoj PCT začasno ostaja samo še v najbolj kritičnih dejavnostih, zaščitne maske pa v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu. Vse ostalo bo sproščeno, vendar upoštevajmo priporočila,” je še zapisal premier ter se ob tem zahvalil stroki in vsem ostalim, ki so omogočili in še omogočajo uspešen spopad s pandemijo.

Kaj še lahko pričakujemo?

Ministrska ekipa naj bi upoštevala zgolj del zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si je želel širšega rahljanja ukrepov. V sredo je Počivalšek napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč. Prav tako je napovedal predlog ponovnega odprtja nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Pri ostalih ukrepih pa naj bi vladna ekipa po naših informacijah sledila predlogom svetovalne skupine. Stroka je med drugim predlagala odpravo pogoja PCT v trgovinah, na bankah, poštah, bencinskih servisih, upravnih enotah itd., torej tam, kjer so stiki kratkotrajni. Pogoj PCT bi ukinili tudi na zunanjih površinah gostinskih lokalov ter na smučiščih in javnem prevozu. Prav tako so predlagali ukinitev karanten in ustavitev epidemiološkega sledenja stikom, ukinitev presejalnega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi predvidoma konec meseca ter spremembe na področju športa, kulture ter kongresne in sejemske dejavnosti.

Po neuradnih informacijah bi zamik pri sproščanju ukrepov lahko predstavljal težavo, saj bi moral del ukrepov po prvotnem predlogu v veljavo stopiti že danes, zdaj pa se uveljavljanje ukrepov zamika na prihodnje dni. Pričakovati je mogoče, da bodo prvi ukrepi tako začeli veljati s soboto ali ponedeljkom. Že po prvotnem predlogu pa bi nekateri ukrepi začeli veljati s 1. marcem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje