Logarjeve najbližje sodelavce mika tujina

Slovenija 14. Feb 202211:47 > 15. Feb 2022 10:42 4 komentarji
Anže Logar
Egon Parteli/N1

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je na včerajšnji zaprti seji ob šibki udeležbi opozicijskih poslancev kot primerne ocenil vseh šest kandidatov za veleposlanike, ki so se predstavili. Zeleno luč so tako po naših informacijah dobili državni sekretar Stanislav Raščan, vodja ministrovega kabineta Mihael Zupančič, veleposlanik Matjaž Longar ... V LMŠ predsednika republike Boruta Pahorja pozivajo, naj ukazov o imenovanju do oblikovanja novega državnega zbora ne podpiše.

Ob izteku mandata sedanje vlade se najožji sodelavci ministra Anžeta Logarja selijo na veleposlaniška mesta. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu (MZZ) Gašper Dovžan po naših informacijah odhaja za veleposlanika v Zagreb, drugi državni sekretar MZZ Stanislav Raščan na veleposlaniško mesto v Bratislavo, vodja Logarjevega kabineta Mihael Zupančič pa za veleposlanika v Köbenhavn.

Omenjena trojica je bila med sedmimi kandidati, ki naj bi se predstavili na včerajšnji zaprti seji odbora za zunanjo politiko, vendar se po besedah naših sogovornikov Dovžan zaradi službenih obveznosti seje ni udeležil. Ostalo šesterico kandidatov je odbor – ob odsotnosti več opozicijskih poslancev – z veliko večino ocenil kot primerno za veleposlaniško funkcijo.

Tako naj bi zeleno luč dobil tudi sedanji generalni direktor direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko Jernej Müller, ki odhaja na veleposlaniško mesto v Seulu. V Južni Koreji je sicer Slovenija veleposlaništvo odprla lani, to odločitev pa so na MZZ utemeljevali predvsem z gospodarskim sodelovanjem med državama.

Članom odbora za zunanjo politiko sta se po besedah naših virov predstavila še Sašo Podlesnik, ki se bo očitno s čela kadrovske službe MZZ preselil za veleposlanika v Kairu, in vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod Natalia Al Mansour, ki naj bi odšla za veleposlanico v Abu Dabi. Nad predstavitvijo slednje smo lahko nekaj pohvalnih besed slišali tudi v opozicijskih vrstah, kjer je bil največ kritik deležen nastop Matjaža Longarja.  Sedanjemu veleposlaniku v Grčiji, ki je blizu NSi, sicer štiriletni mandat poteče šele sredi prihodnjega leta. A si je Longar očitno zaželel drugo veleposlaniško mesto – preseliti se želi v Rim, od koder se letos v domovino vrača veleposlanik Tomaž Kunstelj.

Poziv predsedniku republike Borutu Pahorju

Kot določa zakon o zunanjih zadevah, MZZ po predstavitvi kandidata pred matičnim delovnim telesom državo sprejemnico zaprosi za podelitev agremaja, nato pa je na vrsti predsednik republike, ki podpiše ukaz o imenovanju veleposlanika.

V delu opozicije pa menijo, da predsednik Pahor ukazov o imenovanju tokrat ne bi smel podpisati, saj da gre za politično kadrovanje tik pred volitvami.  “Gre za kandidate, ki so vidno blizu SDS in NSi. Tudi pri kariernih diplomatih se ni mogoče znebiti občutka, da gre za nov podaljšek politične kvote veleposlanikov po meri vladajočih strank,” je ocenil član odbora za zunanjo politiko iz vrst LMŠ Nik Prebil.  Kot neprimerno je označil tudi to, da se z imenovanji hiti nekaj mesecev pred volitvami. “Higienično bi bilo, da se z imenovanji počaka do sklica novega državnega zbora,” je poudaril Prebil. Zato je LMŠ predsednika republike  Boruta Pahorja pozvala, da ukazov o imenovanju veleposlanikov pred oblikovanjem novega državnega zbora ne podpiše.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje