Prvi paket predlogov za veleposlanike že v parlamentu

Slovenija 04. Feb 202222:02 2 komentarja
Zunanje ministrstvo
Tina Kosec/BOBO

Sredi tega meseca naj bi se članom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko predstavilo šest kandidatov za veleposlanike, med njimi državni sekretar Gašper Dovžan, ki naj bi postal veleposlanik v Zagrebu, in vodja kabineta ministra Logarja Mihael Zupančič, ki naj bi odšel v Köbenhavn.

V državni zbor je že prispel prvi paket predlogov za veleposlaniška mesta, ki se bodo izpraznila sredi letošnjega leta. Tako naj bi se članom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko na seji sredi tega meseca predstavilo šest kandidatov. Med njimi je po besedah naših virov državni sekretar Gašper Dovžan, ki se mu obeta veleposlaniško mesto v Zagrebu. V diplomatskih krogih ni osamljena ocena, da je Dolžan še bliže premierju Janezu Janši kot zunanjemu ministru Anžetu Logarju. V času druge Janševe vlade je bil sicer premierjev svetovalec za evropska in zunanjepolitična vprašanja.

Pred člane odbora naj bi stopil tudi vodja Logarjevega kabineta Mihael Zupančič, ki naj bi odšel za veleposlanika v Köbenhavn. Prav tako naj bi bil med predlogi, ki so prispela v parlament,  generalni direktor direktorat za skupno zunanjo in varnostno politiko Jernej Müller, ki se mu obeta veleposlaniško mesto v Seulu. V Južni Koreji je sicer Slovenija veleposlaništvo odprla lani, to odločitev pa so na MZZ utemeljevali predvsem z gospodarskim sodelovanjem med državama.

Članom odbora za zunanjo politiko naj bi se predstavila še  Sašo Podlesnik, ki se bo očitno s čela kadrovske službe MZZ preselil za veleposlanika v Kairu, in vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod Natalia Al Mansour, ki naj bi se ji nasmihalo veleposlaniško mesto v Abu Dabiju.

Naslednji, ki naj bi stopil pred poslance, pa je po besedah naših virov Matjaž Longar. Kot smo že poročali, sedanjemu veleposlaniku v Grčiji, ki je blizu NSi, štiriletni mandat poteče šele sredi prihodnjega leta. A si je Longar očitno zaželel drugo veleposlaniško mesto – preselil naj bi se v Rim, od koder se letos v domovino vrača Tomaž Kunstelj.

Po informacijah N1 pa so na  zunanjem ministrstvu ponovili interni razpis za veleposlaniško mesto v Berlinu. Rok za prijave naj bi se iztekel sredi prihodnjega tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje