Logarju kaže najbolje, boj za drugo mesto tesen in še vedno neodločen

Slovenija 17. Okt 202207:31 18 komentarjev
Logar, Pirc Musar, Brglez
N1

Rezultati ankete agencije Ninamedia, ki jo je za časopisa Dnevnik in Večer izvedla pretekli teden po telefonu, še vedno kažejo, da bi največ glasov v prvem krogu predsedniških volitev zbral Anže Logar. Sledita odvetnica Nataša Pirc Musar in Milan Brglez, pri čemer pa je njuna podpora precej primerljiva.

Agencija Ninamedia je za časopisa Dnevnik in Večer izmerila javno mnenje pred nedeljskim prvim krogom predsedniških volitev. To so podatki, ki jih je agencija pridobila med 10. in 13. oktobrom. Anketo, na katero je odgovarjalo 1.000 ljudi, je agencija izvedla po telefonu.

Največ volilcev bi svoj glas oddalo za Anžeta Logarja iz stranke SDS, in sicer 31,7 odstotka. Sledita odvetnica Nataša Pirc Musar, za katero bi glasovalo 19,8 odstotka vprašanih, in skupni kandidat Gibanja Svoboda in SD Milan Brglez, ki bi zbral 18,6-odstotno podporo.

Dnevnik nadalje navaja, da v primeru izločitve 17-odstotnega deleža neopredeljenih anketirancev preračun na opredeljene glasove pokaže, da bi za Logarja glasovalo 38,5 odstotka udeležencev volitev, za Pirc Musar dobrih 24 odstotkov, za Brgleza pa 22,6 odstotka. Razlika med drugo- uvrščeno in tretjeuvrščenim je tako majhna, da je nemogoče napovedati, kdo bi bil Logarjev izzivalec v drugem krogu predsedniških volitev, čeprav ima, tako časopis, Pirc Musar glede na predviden najboljši oziroma najslabši scenarij vendarle prednost.

In kako, skladno z ugotovitvami Ninamedie, kaže preostalim kandidatom? V volilni napovedi agencije, ki sta jo objavila Dnevnik in Večer, bi predsedniški kandidat NSi Janez Cigler Kralj predvidoma prejel 4,4 odstotka glasov, kandidatka stranke Resnic.ca Sabina Senčar štiri odstotke, neodvisni kandidat Vladimir Prebilič 3,7 odstotka, Miha Kordiš, kandidat Levice, pa 2,7 odstotka.

Ninamedia je anketirance prav tako pozvala, naj se izrečejo, koga bi volili, če bi imeli na izbiro Logarja in Pirc Musar, Brgleza in Logarja ter Pirc Musar in Brgleza. Logar bi zbral več glasov od obeh najbližjih izzivalcev: v paru s Pirc Musar bi zbral dobrih 49 odstotkov, ona pa dobrih 45, v paru z Brglezom pa bi zbral dobrih 50 odstotkov, medtem ko bi jih Brglez 40,5. V paru Pirc Musar – Brglez bi za odvetnico glasovalo 37,9 odstotka anketirancev, za Brgleza pa 36,1.

Logar, ki mu je glede na predhodne rezultate ankete podpora porasla, je bil v dosedanji volilni kampanji najbolj prepričljiv, kažejo odgovori anketirancev. Največ, 31 odstotkov vprašanih, je Logarja ocenilo kot najbolj prepričljivega, na drugem mestu pa mu po prepričljivosti sledi Pirc Musar, ki je najbolj prepričljiva po mnenju 13,9 odstotka vprašanih, piše Dnevnik. 12,6 odstotka anketirancev je menilo, da je bil v dosedanji kampanji najbolj prepričljiv Brglez. Kandidat, ki ima nadpovprečno visoko oceno prepričljivosti, je poleg Logarja še Kordiš. Njegova volilna podpora je 2,2-odstotna, kot najbolj prepričljivega pa ga je navedlo precej več – 4,6 odstotka vprašanih, še navaja časopis.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje