Lojze Peterle sledi Anžetu Logarju. Kaj je cilj novega političnega projekta?

Slovenija 04. Dec 202319:34 20 komentarjev
Lojze Peterle ob podpisu dogovora
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in SLS sta podpisala dogovor, s katerim v Peterletove roke prehaja uporaba imena Slovenski krščanski demokrati (SKD). Peterle hkrati ustanavlja Zavezništvo SKD. Ne gre za stranko temveč pogovor o ključnih vprašanjih Slovenije in Evropske unije (EU). Kot je povedal, je nad situacijo v Sloveniji namreč zaskrbljen. "V zavezništvu želimo razviti pogovor o tem, kaj je bistvenega v Sloveniji in kaj bi država potrebovala," je dejal. Cilj novoustanovljenega zavezništva je tudi prispevati h krepitvi demokrščanske linije na evropskih in parlamentarnih volitvah. Vlak za sodelovanje na desnici ob prihajajočih evropskih volitvah po Peterletovi oceni namreč še ni odpeljal.

Slovenska ljudska stranka (SLS) in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle sta podpisala dogovor, s katerim SLS kot pravni naslednik in lastnik znamke Slovenski krščanski demokrati (SKD) Peterletu dovoljuje uporabo imena SKD.

Delo Zavezništva SKD bo namenjeno Sloveniji, tako kot je bilo nekoč delo krščanske demokracije, je v izjavi po podpisu dogovora s SLS dejal Peterle. Nagovarjati želijo vse, ki so v eni ali drugi stranki, pa tudi tiste, ki so v tako imenovani stranki abstinentov. V slednji je tudi marsikdo izmed krščanskih demokratov, ker politično situacijo motri kritično in ne vidi podlage za svoje vključevanje, je prepričan Peterle, sicer tudi soustanovitelj NSi. “Želimo prispevati k navdihu, ki bo združil Slovenijo,” je dejal in povedal, da s tem ne ustanavljajo nove stranke, temveč začenjajo pogovor o bistvenih vprašanjih Evropske unije (EU) in Slovenije.

Rešitve za krepitev krščanske demokracije so po njegovih besedah lahko različne, nadaljnji pogovori pa bodo pokazali, kaj bodo prvi koraki. “Razdeljeni ne bomo nagovorili več volivcev,” je poudaril. “Demosu je uspelo, ker smo se najprej pogovorili, kaj je prvo, potem pa smo se pogovorili, kdo bo prvi. V tem zaporedju bi kazalo delati tudi zdaj,” je potegnil vzporednice s časom prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji.

Peterle tako zagotavlja, da zavezništvo ne nastaja z namenom nagovarjati ljudi, naj stopijo “sem ali tja”. “Mi nismo nad strankami, nismo ob njih, smo pa za. Želimo, da stranke stopijo skupaj in dosežejo dober rezultat,” je poudaril. Po njegovih besedah namreč skrbi situacija v Sloveniji, v katero se vrača koncept sovražnika, namesto da bi se, tako Peterle, krepil koncept spoštovanja človekovega dostojanstva. Po nekaj več kot 30 letih samostojne Slovenije je po Peterletovi oceni še veliko neuresničenega, najboljša pot naprej pa ni v “izmišljanju novega človeka in novih vodilnih, ampak je treba malce pogledati naše korenine”. “V zavezništvu želimo natančno pogledati in razviti pogovor o tem, kaj je danes bistvenega v Sloveniji in kaj bi država potrebovala,” je dodal.

Po besedah Peterleta želi zavezništvo prispevati k temu, da bi bil nastop na evropskih in kasnejših parlamentarnih volitvah takšen, da bi krepil demokrščansko linijo. Dodal je, da mu veliko pomeni, da je prvak Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin pozdravil ustanovitev zavezništva. Spomnimo sicer, da je Peterle še vedno član NSi. “Na podlagi tega odziva sklepam, da bo prišlo do sodelovanja,” je dejal. Tako ocenjuje tudi, da vlak za sodelovanje na desnici ob prihajajočih evropskih volitvah še ni odpeljal. Meni, da bo veliko odvisno tudi od ambicij, ki se bodo pokazale znotraj zavezništva.

Da vrata nikakor niso zaprta, je danes, kljub temu da je SLS ob povabilu za skupen nastop NSi dala košarico, dejal tudi predsednik SLS Marko Balažic. Prepričan je, da se preveč energije v Sloveniji, tudi na desnici, izgublja na tem, “kdo s kom ne”. Če želi Slovenija ob izzivih, ki jo čakajo, korak naprej, je trenutek za ustanovitev zavezništva pravi, je ocenil ter zatrdil, da SLS “ta klic zgodovine razume”. “Pri čedalje hujši polarizaciji v Sloveniji potrebujemo nadstrankarsko civilno vrenje in pri tem ne smemo izgubljati časa,” je izpostavil.

SLS in takratna SKD sta sicer moči združili leta 2000 v novonastalo SLS + SKD Slovensko ljudsko stranko. Ob združitvi je SLS izstopila iz takratne koalicije Janeza Drnovška in se pridružila novi vladi Andreja Bajuka, ki pa se je na položaju obdržala le do konca novembra 2000. Pod imenom SLS + SKD je stranka sicer nastopila na volitvah v državni zbor oktobra 2000, kjer je dobila devet poslancev. Pričakovanja SLS in SKD, da bosta v slovenskem političnem prostoru z združitvijo postali precej močnejši igralec, se niso uresničila, kmalu so nastale razprtije. Del SLS + SKD na čelu z Bajukom in Peterletom je tako ustanovil novo stranko NSi, preostanek pa se je že decembra 2001 odločil preimenovati nazaj v SLS. Slednja je postala tudi pravna naslednica in lastnica znamke SKD, ki jo je torej danes predala Peterletu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje