Lovec je ustrelil srno v izolski ladjedelnici, dogodek preiskuje policija

Slovenija 16. Apr 202414:23 > 16:43 10 komentarjev
Lovec je ustrelil srno, ki je zašla v izolsko ladjedelnico.
Lovec je ustrelil srno, ki je zašla v izolsko ladjedelnico.

V ladjedelnico v Izoli je v ponedeljek zašla srna, ki je panično iskala izhod. Zaposleni, ki so srno prvi opazili, so v želji, da bi zmedeno žival rešili, klicali lovsko družino, ta pa je poslala lovca, ki srne ni rešil, temveč jo je ustrelil. Na Lovski zvezi Slovenije pravijo, da je lovski čuvaj ravnal v skladu z zakonom in pristojnostmi ter da policija dogodka ne preiskuje. Medtem pa na Policijski upravi Koper trdijo drugače: "V povezavi z dogodkom zbiramo obvestila in dokaze za potrditev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti."

Novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl je na družbenem omrežju objavila posnetke, ki prikazujejo, da je v ponedeljek v izolsko ladjedelnico zašla srna.

Panično je iskala izhod, a ker ga ni našla, so zaposleni v ladjedelnici, ki so srno prvi opazili, poklicali lovsko družino Izola. Hoteli so namreč, da lovec ujeto srno reši. “Namesto tega je prišel lovec-čuvaj in po šerifovsko rešil zadevo. Srno je preprosto ustrelil,” je na Facebookovem profilu zapisala novinarka.

Po njenih besedah je streljal na območju, kjer so bili prisotni ljudje, v bližini je tudi cesta.

Na Lovski zvezi Slovenije pravijo, da je lovec najprej poklical lovsko inšpekcijo, opisal situacijo in prosil za navodila. Ker v bližini ni bilo na voljo narkotika in puške za omamljanje, je inšpektor z ustno odločbo odredil usmrtitev in odstranitev živali, ki se je v paničnem begu zaletavala v mrežo, pri čemer je utrpela poškodbe.

Temu so pritrdili tudi na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. “Srnjak je bil v agoniji, zato bi lahko ljudje ob približevanju ali poskusu pomoči utrpeli poškodbe, prav tako bi srnjak utrpel še večje poškodbe zaradi bega pred ljudmi,” so zapisali. Ker so za ograjeno površino tudi cesta, stanovanjske ceste in hitra cesta, je obstajala velika verjetnost, da bi lahko srnjak ne teh površinah povzročil prometno nesreči oziroma poškodoval ljudi in premoženje. Zato je inšpekcija odredila usmrtitev srnjaka.

Lovec je po besedah zveze o streljanju obvestil tudi policijo in prosil za zavarovanje kraja dogodka zaradi uporabe strelnega orožja. “Policija se ni mogla odzvati v realnem času zaradi zadržanosti razpoložljivih patrulj na obravnavi prometne nesreče. Upošteval je vse varnostne ukrepe v zvezi z uporabo orožja v urbanem okolju in žival skladno z odločbo pristojne inšpekcije usmrtil.” Na inšpekciji pa so poudarili, da je lovski čuvaj po koncu postopka o tem obvestil tako inšpekcijo kot policijo.

V lovski zvezi še pravijo, da vsaka uporaba strelnega orožja v urbanem okolju predstavlja določeno tveganje, kar pa po njihovih besedah ne pomeni avtomatičnega povzročanja splošne nevarnosti. “Lovci so edini, ki imajo pooblastilo in obvezo usmrtiti divjad v urbanem okolju na podlagi odločbe pristojnega organa. Policisti to lahko storijo izjemoma, v primerih ogroženosti življenj.” Dodali so še, da policija dogodka ne preiskuje.

A na Policijski upravi Koper pojasnjujejo drugače. Policisti zbirajo obvestila ter dokaze za potrditev suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Na inšpekciji so sicer še poudarili, da jih je čuvaj danes obvestil, da je bil na kraju deležen neprimernih in žaljivih komentarjev v javnosti ter groženj. “Po pojasnilih lovskega čuvaja sta pred odhodom do njega pristopila dva gospoda, najverjetneje delavca v ladjedelnici, in sta ga nepooblaščeno slikala in snemala ter na neprimeren način tudi verbalno napadla. Ko jima je lovski čuvaj pojasnil, da je bil odstrel narejen po navodilih lovske inšpektorice, sta se umaknila,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje