Madžarski premier Orbán prihodnji teden zopet v Sloveniji

Slovenija 17. Feb 202213:10 > 13:20 10 komentarjev
Viktor Orban in Janez Janša
Borut Živulovič /BOBO

V Slovenijo bo prihodnji ponedeljek na uradni obisk prispel predsednik madžarske vlade Viktor Orbán, ki se bo v Lendavi med drugim srečal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, danes poroča časnik Večer, ki se sklicuje na neuradne informacije. V kabinetu premierja Janša na vprašanja STA o obisku za zdaj molčijo.

O napovedanem obisku Vikorja Orbána v Lendavi je v sredo zvečer poročala tudi TV Slovenija. S premierjem Janezom Janšo naj bi podpisala sporazum o nadaljnjem gospodarskem sodelovanju, obisk pa bo tudi predvolilne narave, poroča Večer.

Orbán je bil septembra lani gost Blejskega strateškega foruma, le nekaj dni kasneje pa sta se v Celju ob robu mednarodnega obrtnega sejma srečali slovenska in madžarska vlada. V Lendavi se je nazadnje mudil maja 2018, kjer je skupaj z Janšo podprl regijske kandidate SDS pred takratnimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami in se udeležil kongresa SDS v Celju, s čimer je izrazil tudi podporo Janši.

Tudi tokratni obisk je vsaj deloma mogoče razumeti v predvolilnem duhu, piše Večer. Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji bodo potekale volitve na Madžarskem, kjer bo proti Orbánu in njegovi Fidesz nastopila združena opozicija. Zato je vsak glas še toliko pomembnejši, tudi glasovi Madžarov v soseščini, ki so njegovi zvesti volivci. Kot dodaja časnik, je obenem pričakovati, da bo Orbán ob obisku podprl SDS in Janšo pred volitvami v Sloveniji.

Sogovornika se najbrž ne bosta izognila niti pogovoru o nadaljnjih vlaganjih madžarskega kapitala v Slovenijo. Orbán prihaja v Slovenijo prav v času, ko se država odloča, ali bo uveljavila predkupno pravico države pri prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi, ki ga sklad prodaja madžarskemu investitorju.

Zaradi ponedeljkovega obiska so se, kot še poroča Večer, v sredo v Lendavi že mudili predstavniki državnega protokola, madžarski veleposlanik v Sloveniji David Andor Ferenc in madžarski konzul v Lendavi Laszlo Mathe Eduard.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje