Minister Maljevac: Prihodnost storitev dolgotrajne oskrbe je zunaj zidov ustanov

Slovenija 11. Maj 202318:20 5 komentarjev

Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo v petek obravnaval izhodišča za vzpostavljanje sistema dolgotrajne oskrbe. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac pričakuje podporo, saj da je ministrstvo v proces oblikovanja zakona vključilo širok nabor organizacij, strokovne javnosti in civilne družbe ter stremelo k izvedljivosti določb na terenu. "Ta zakon je najpomembnejša prelomnica na področju socialnega varstva v zadnjih tridesetih letih," je poudaril.

Prihodnost storitev dolgotrajne oskrbe je zunaj zidov ustanov, je dejal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi tako po navedbah ministrstva odpira nove priložnosti za oskrbo v skupnosti, spodbuja storitev pomoči na domu in druge storitve, ki omogočajo uporabnicam in uporabnikom čim daljše bivanje v domačem in znanem okolju, med tem pa ne pozablja na nujnost ohranjanja in krepitve javne mreže socialnovarstvenih ustanov, ki izvajajo nujne institucionalne storitve.

Na ministrstvu napovedujejo, da bodo po petkovem zasedanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) oblikovali svoj končni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, o katerem bo vlada razpravljala na redni seji. Predvidena parlamentarna obravnava naj bi se opravila še pred poletjem. “Na tak način bo zagotovljen začetek izvajanja zakona s 1. januarjem 2024,” so poudarili.

Na področju financiranja storitev dolgotrajne oskrbe je Maljevac poudaril, da se v Sloveniji soočamo predvsem s prenizkimi namenskimi javnimi izdatki glede na povprečje EU. Če je evropsko povprečje pri 1,3 odstotka BDP, v Sloveniji dosegamo le 0,9 odstotka, kar kliče po spremembi. “Primanjkljaja se v vladi dobro zavedamo, zato smo pripravili podrobne izračune za stabilno javno financiranje storitev dolgotrajne oskrbe, ki jih bo jasno določil prihajajoči zakon. Res pa je, da bodo za podrobno določitev sistema javnega financiranja ključni še strokovni posveti na vladni in medresorski ravni, ki pridejo na urnik prihodnji teden,” je poudaril minister.

Na mizi je po njegovih besedah nekaj modelov, sprejeli pa bodo tistega, ki bo za prebivalke in prebivalce ter uporabnice in uporabnike storitev najbolj ugoden. Ob tem je poudaril, da se na ministrstvu in v vladi zavedajo, da med izzivi na področju dolgotrajne oskrbe prednjači pomanjkanje kadrov v poklicih socialnega varstva. “Rešitve iščemo predvsem v prenovi kadrovskih normativov, tako za zaposlovanje medicinskih sester kot negovalnega kadra in socialnih oskrbovalk,” je pojasnil.

Pomembna rešitev na kadrovskem področju bo zato vzporedni interventni zakon, ki ga pripravlja ministrstvo, in ki bo na poslanskih klopeh v prihodnjih mesecih, je napovedal. Ta bo po njegovih napovedih poskrbel za štipendije in subvencije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje