Maribor trepeta, Avstrijci povečujejo pretok: “Računati moramo na še več vode”

Slovenija 04. Avg 202313:40 2 komentarja
Malečnik, Maribor
Marko Pigac

Avstrijski upravljalec hidroelektrarn na Dravi, družba Verbund, je v Slovenijo poslal obvestilo, da bodo povečali pretok Drave še za dodatnih 300 kubičnih metrov na sekundo. To je sicer usklajen manever, pomirja hidrolog Janez Polajnar, a dodaja: "Računati pa moramo še na več vode." Na Štajerskem je spomin na leto 2012 namreč še zelo živ in ljudje tudi danes trepetajo, da jih bo prizadela tako uničujoča povodenj, kot jih je pred dobrim desetletjem. Najhuje v ta del države namreč šele prihaja.

Močno deževje in zelo visok vodostaj Drave na širšem območju Maribora že od jutra povzročata težave. V Dupleku, Staršah in na območju občine Maribor so se sirene že oglasile.

Garaža Europarka ostaja odprta

V nakupovalnem središču Europark Maribor bo parkirna hiša odprta vse do ponedeljka, so sporočili iz tega trgovskega centra. Ob napovedanih nevihtah lahko v parkirni hiši brezplačno parkirajo vse fizične osebe, ki želijo svoja vozila obvarovati pred morebitno škodo.

V Malečniku, Melju, v Kungoti in še nekaterih krajih že ves dan poplavlja, Drava se na najbolj izpostavljenih predelih namreč že razliva,  po napovedih Arsa pa v ta del države najhuje šele prihaja.

Ljudje v strahu spremljajo naraščanje vodostaja Drave, močno deževje pa že povzroča tudi škodo. Udirajo se stropi, zaliva kleti, njive, vrtove … Če bo treba, bodo ljudi tudi evakuirali.

Poplave Drava, Maribor Poplave Drava, Maribor
Bralec
Poplave Drava, Maribor Poplave Drava, Maribor
Bralec
Malečnik, Maribor Malečnik, Maribor
Marko Pigac
Poplave Drava, Maribor Poplave Drava, Maribor
Bralec
Poplave Drava, Maribor Poplave Drava, Maribor
Bralec
Malečnik, Maribor Malečnik, Maribor
Marko Pigac
Malečnik, Maribor Malečnik, Maribor
Marko Pigac

Na Štajerskem je še zelo živ spomin na leto 2012, ko je avstrijski upravljalec hidroelektrarn na Dravi, družba Verbund, dvignil rampe, zaradi česar je na Štajerskem in Koroškem silovito poplavilo.

“Po poplavah leta 2012 je bilo dogovorjeno, da avstrijska stran, družba Verbund, zagotovi predpraznjenje akumulacijskih jezer v času napovedi visokovodnih valov. To se je v tem primeru tudi zgodilo,” je danes pojasnil hidrolog Janez Polajnar iz Arsa.

Polajnar
N1 (Janez Polajnar, Arso)

Dodal pa je še: “Včeraj so nam iz Avstrije korektno napovedali povišan pretok reke Drave na mejnem profilu, in sicer postopno zvišanje na od 800 do 1000 kubičnih metrov na sekundo. To se je tudi zgodilo. Računali smo, da bo danes tak pretok čez dan tudi ostal, a smo dobili obvestilo, da so oziroma bodo povečali pretok še za 300 kubičnih metrov na sekundo, tako da moramo računati na več vode. Je pa to usklajen manever, ki naj bi zagotavljal kontrolirano odtekanje Drave in nadzorovanje poplavnega vala.”

O tem je danes zunanja ministrica Tanja Fajon govorila z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom, saj bi po navedbah ministrstva poteza Verbunda lahko povzročila “dodatne težave v Sloveniji”. Kot je pojasnila Fajon, minister poizveduje, kakšno je stanje glede zapornic, za zdaj pa naj bi bile razmere pod nadzorom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje