Slovenija Avstrijo prosi za bolnišnično pomoč, Fajon s Schellenbergom o Dravi

koroška
Dravograd (vir: bralec)

Slovenija je avstrijsko Koroško prek konzulata zaprosila, da njihova bolnišnica v Celovcu sprejme prebivalce Koroške, če bodo potrebovali pomoč, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Ministrica Tanja Fajon pa je z avstrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom govorila tudi o praznjenju akumulacijskih jezer na Dravi. "Za zdaj kaže, da so razmere pod nadzorom," pravi ministrica.

Razmere, ki jih je za sabo doslej pustila povodenj v Sloveniji, so zelo hude na Koroškem. Nekateri kraji so odrezani od sveta, zaradi prekinjenih zvez je otežena tudi komunikacija.

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec so danes poslali obvestilo, da je zaradi izrednih razmer močno ovirana dostopnost do bolnišnice in da so tudi zdravstvene ekipe močno okrnjene. “Zagotavljamo lahko le nujno oskrbo že hospitaliziranih bolnikov in drugih nujnih stanj pri napotenih, zato prosimo, da redno naročeni na ambulantne preglede in posege danes in do umirjanja razmer ne prihajajo v bolnišnico,” so navedli v bolnišnici.

Slovenija je zdaj za pomoč prosila celovško bolnišnico.

Tudi na avstrijskem Koroškem so ujme povzročile veliko težav. Zaradi poplav je zaprtih več cest, razmere pa so najbolj napete v Labotski dolini ter v okolici Pliberka, popolnoma je zaprto območje Železne Kaple.

Skrbi glede uravnavanja pretoka Drave

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je v luči izrednih vremenskih razmer z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom govorila o praznjenju akumulacijskih jezer na Dravi, ki bi po navedbah ministrstva “lahko povzročilo dodatne težave v Sloveniji”.

Kot je pojasnila Fajon, minister poizveduje, kakšno je stanje glede zapornic, za zdaj pa naj bi bile razmere pod nadzorom. Dodala je, da minister preverja tudi možnost pomoči Sloveniji, če bo ta zanjo zaprosila preko mehanizma Evropske unije (EU). Danes je tudi evropski komisar Janez Lenarčič že dejal, da je EU pripravljena aktivirati mehanizem za civilno zaščito.

Ob že zdaj visokem pretoku reke Drave je avstrijski upravljavec hidroelektrarn na Dravi, družba Verbund, v Slovenijo poslal obvestilo, da bodo povečali pretok Drave še za dodatnih 300 kubičnih metrov na sekundo. “Gre za usklajen manever, ki naj bi zagotavljal kontrolirano odtekanje Drave in nadzorovanje poplavnega vala,” pomirja hidrolog z Agencije RS za okolje Janez Polajnar, a dodaja: “Računati pa moramo še na več vode.”

Na Štajerskem je spomin na leto 2012 namreč še zelo živ in ljudje tudi danes trepetajo, da jih bo prizadela tako uničujoča povodenj, kot jih je pred dobrim desetletjem. Najhuje v ta del države namreč šele prihaja.

Na HSE, ki je tudi lastnik Dravskih elektrarn, so danes poudarili, da je pretok povečan, da pa so na to pripravljeni. “Vzpostavljene imamo dežurne ekipe, ki skrbijo za varno in zanesljivo obratovanje naših proizvodnih objektov.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.