Matej Accetto prevzema vodenje ustavnega sodišča

Slovenija 16. Dec 202112:03 0 komentarjev
Matej Accetto
Borut Živulović/BOBO

Rajko Knez je dva dni pred koncem mandata predal vodenje ustavnega sodišča Mateju Accettu. Menjava v vodstvu ustavnega sodišča se je zgodila v dneh, ko mineva 30 let od sprejetja slovenske ustave.

Ustavni sodnik Matej Accetto z današnjim dnem začenja triletni mandat predsednika ustavnega sodišča. Dosedanji predsednik Rajko Knez, ki bi mu funkcija predsednika sicer prenehala v soboto, mu je vodenje ustavnega sodišča predal v luči današnje slovesnosti ob dnevu ustavnosti. Obenem je Rok Čeferin nastopil funkcijo podpredsednika sodišča.

Ustavno sodišče je Accetta za naslednjega predsednika ustavnega sodišča izvolilo na seji 8. novembra. Funkcijo ustavnega sodnika je sicer nastopil 27. marca 2017, funkcijo podpredsednika pa 28. septembra 2019.

Doktoriral je leta 2006 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 2001 pa je pridobil naziv LL.M. (Master of Laws) na Pravni fakulteti Univerze Harvard v ZDA. Pri svojem delu je sodeloval v več domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih, ki so se posvečali različnim vprašanjem temeljnih pravic, (ustavno)sodnega varstva in državljanstva, je razvidno s spletne strani ustavnega sodišča.

Medtem v teh dneh mineva 30 od sprejema ustave samostojne Slovenije, kar bodo danes na ustavnem sodišču obeležili s slovesnostjo. Vodil jo bo Accetto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!