Kaj je na zaslišanju poslancem povedal Matej Arčon

Slovenija 28. Maj 202210:09 > 11:05 0 komentarjev
Matej Arčon
Matej Arčon. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, nekdanji župan Nove Gorice in eden od ustanovnih članov Gibanja Svoboda Matej Arčon je med predstavitvijo pred pristojno komisijo državnega zbora izpostavil predvsem čezmejno povezovanje in povezovanje narodnih skupnosti. Menil je tudi, da ima urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu zelo velik pomen. Člani pristojne komisije so Arčonu prižgali zeleno luč za imenovanje na položaj ministra brez listnice.

Arčon je izpostavil je pomen slovenskega jezika in njegovo učenje. Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu po njegovi oceni v prihodnosti čaka tudi veliko izzivov na različnih področjih, trenutno pa je v dobri kondiciji.

Urad je pomemben tudi z vidika državnosti in vpetosti Slovenije v mednarodni prostor, je še dejal kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za odnose Slovenije in slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovenci po svetu.

Matej Arčon, kandidat za bodočega ministra brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu, je širši javnosti najbolj znan iz časov, ko je bil novogoriški župan. V preteklosti je bil predsednik kluba goriških študentov, član novogoriškega mestnega sveta, podžupan in župan Nove Gorice, državni svetnik. Z Robertom Golobom se dobro poznata prav iz njunih domačih novogoriških koncev. Ko je Golob ustanovil stranko, je Arčon postal njen generalni sekretar. Izbira ministrskega mesta za Arčona je bila za marsikoga presenečenje. Večina poznavalcev je pričakovala, da bo generalni sekretar vlade ali pa desna roka predsednika vlade v Golobovem kabinetu. A si je po informacijah N1 ministrstvo brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu želel Arčon sam – tudi zaradi poznavanja razmer Slovencev v Italiji. Arčon za zdaj še ostaja generalni sekretar Gibanja Svoboda, to funkcijo bo opravljal do formalne združitve z LMŠ in SAB, ki bo predvidoma junija. Po združitvi pa bo to funkcijo verjetno prevzel nekdanji vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Arčon se je zavzel tudi za prenovo pristojnega krovnega zakona ob konsenzu tudi Slovencev v zamejstvu in po svetu. Kot pomembno je izpostavil tudi digitalizacijo in današnjemu času ustrezno informiranje društev Slovencev v zamejstvu in po svetu.

V kratki osebni predstavitvi ob začetku zaslišanja pred pristojno komisijo je dejal, da sam prihaja z obmejnega območja, ob meji z Italijo, tako da je po njegovih besedah pomen tega območja globoko zakoreninjen v njegovo razumevanje sveta.

Slovenci v zamejstvu in po svetu so pomemben del in neločljiv del slovenskega narodnega telesa, tisti del, kot je dejal Arčon, zaradi katerega smo “odprti in svetovljanski”. Številčno je slovenski narod sicer majhen, a po kulturni moči “velik in globalen”, je dodal.

Člani pristojne komisije so Arčonovo predstavitev ocenili kot ustrezno in mu izrekli podporo, 9 jih je glasovalo za, dva sta bila proti. O listi ministrov Roberta Goloba naj bi državni zbor glasoval že v sredo. Če bo lista potrjena, bo Slovenija dobila 15. vlado.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!