Med gorenjskimi dijaki 12 pozitivnih, vsi so napoteni v karanteno

Koronavirus 10. Jul 202119:32 > 19:35 0 komentarjev
Maturanti: Lloret de Mar
Profimedia

Med skupino gorenjskih maturantov, ki so se v četrtek vrnili z maturantskega izleta v Španiji, so potrdili 12 okužb, je poročal POP TV. Celotno skupino dijakov so poslali v karanteno.

V četrtek se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila skupina gorenjskih maturantov. V tej skupini so zdaj po poročanju POP TV potrdili 12 okužb. Vsi rezultati testov še niso znani, zato bi lahko bilo okuženih še več. Epidemiologi so celotno skupino napotili v karanteno.

Organizator potovanja Collegium Mondial Travel je sicer Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)  ob vrnitvi dijakov obvestil, da je 231 udeležencev izleta večer pred odhodom iz Španije opravilo test, vsi rezultati pa so bili negativni. 87 dijakov testa ni opravilo, zato so bili napoteni v karanteno, saj je Katalonija, kjer so bili, na oranžnem seznamu območij.

Nekaj deset okužb tudi med novomeškimi dijaki

Ta teden so se v Slovenijo vrnili tudi dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Lloret de Maru v Španiji. Po zadnjih podatkih so pri njih do vključno četrtka potrdili 89 okužb. Epidemiologi so ocenili, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokorizični stiki. Napotili so jih v karanteno. Ta velja zgolj za dijake, njihovi družinski člani niso v karanteni.

Več kot tisoč kontaktov

Na NIJZ so za POP TV danes povedali, da epidemiologi že dva dni iščejo stike. Ker gre v obeh skupinah za nekaj več kot 600 dijakov, je tudi kontaktov več kot tisoč.

Zato je nujno, da ta dva izbruha omejijo, preden se virus razširi po državi. Direktor NIJZ Milan Krek je za televizijo dejal, da da v karanteno pošiljajo tudi kontakte dijakov.

Za zdaj še ni jasno, ali so dijaki okuženi z bolj nalezljivo delta različico koronavirusa, ki je v Španiji močno razširjena. Rezultati analiz bodo znani konec naslednjega tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!