Med dolenjskimi dijaki po maturantskem izletu v Španiji 50 okužb

Koronavirus 07. Jul 202114:55 > 23:00 0 komentarjev
Okuženi dijaki: Lloret de Mar
Profimedia

Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji, so v ponedeljek in torek potrdili več kot 50 okužb z novim koronavirusom. Epidemiologi ocenjujejo, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokorizični stiki.

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili v ponedeljek obveščeni o pozitivnih rezultatih hitrih antigenskih testov pri udeležencih maturantskega izleta v Lloret de Mar. Skupina 334 maturantov, pretežno z dolenjske regije, se je z maturantskega izleta vrnila v soboto. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi.

V Španiji so od 27. junija do 3. julija bivali v hotelu Maria del Mar v kraju Lloret de Mar. V Slovenijo so se vrnili z avtobusi, skupina dijakov je v soboto potovala tudi z letalom iz Barcelone do Benetk.

Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela zbiranje informacij, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove stike.

Ob tem na NIJZ navajajo, da so s terena prejeli informacijo, da dijaki od organizatorja niso prejeli obvestila epidemiološke službe NIJZ, ki ga je s prošnjo po posredovanju udeležencem poslala organizatorju. Ne glede na to je epidemiološka služba že pred tem sama začela obveščanje vseh udeležencev maturantskega izleta, so dodali.

Ob tem vsem mladim in tudi odraslim potnikom, ki potujejo v tuje kraje, priporočajo oziroma svetujejo, naj se polno cepijo, saj na ta način zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni. Prav tako pa naj dosledno upoštevajo in sledijo vsem higienskim ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in navodilom držav, v katere potujejo.

Novomeški župan Gregor Macedoni je dejal, da občina spremlja situacijo in da ni najbolje, ko izstopajo v podatkih. “Ocenjujem, da ta trenutek ta porast ni kritičen. Situacijo bomo spremljali naprej in se odzvali, če bo treba,” je dodal.

Ali so okuženi z delto, se bo vedelo konec tedna

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za Odmeve na TV Slovenija povedala, da trenutno še nimajo podatka, ali so dijaki okuženi z različico delta. To naj bi vedeli konec tedna. Glede na epidemiološki položaj v Španiji pa je zelo verjetno, da gre za okužbo z omenjeno različico, je dejala.

V agenciji Collegium Mondial Travel, ki je organizirala maturantski izlet, so takoj po prejemu obvestila o tem, da naj bi bil na hitrem testiranju po prihodu z izleta pozitiven prvi potnik, o tem obvestili NIJZ. V ponedeljek so o tem poslali tudi sms-sporočilo vsem udeležencem izleta. V torek jih je NIJZ zaprosil za podatke vseh udeležencev, da bi jih obvestili o nadaljnjih korakih. Prav tako se v telefonskem pogovoru dogovorili, da obveščanje potnikov prevzame NIJZ.

Agencija je NIJZ podatke poslala še isti dan. Kot so dodali v Mondialu, jim je NIJZ zagotovil, da bodo kot pristojna ustanova poslali dopis vsem udeležencem. “Ker ne vemo, ali je bil dopis poslan, smo ga potnikom vseeno posredovali tudi mi. Skupaj z našimi predstavniki in celotno ekipo se bomo še naprej trudili, da bomo vsem udeležencev izleta, ki se na nas obračajo s kakršnimi koli vprašanji, na ta tudi čim bolj kompetentno odgovorili,” so še zagotovili.

Iz Španije se v četrtek zjutraj vrača nova skupina maturantov, ki prihaja z Gorenjske. Kot so zapisali na NIJZ, jim je organizator izleta še sporočil, da je 231 udeležencev v torek zvečer opravilo test, vsi rezultati so bili negativni, 87 udeležencev pa testiranja ni opravilo. Po informacijah NIJZ se skupina vrača iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam. To pomeni, da lahko udeleženci v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni PCR ali hitri, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Ob tem vsem mladim in tudi odraslim potnikom, ki potujejo v tuje kraje, na NIJZ priporočajo oz. svetujejo, naj se polno cepijo, saj na ta način zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni. Prav tako pa naj dosledno upoštevajo in sledijo vsem higienskim ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in navodilom držav, v katere potujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!