Med smetmi našli mačje mladiče, le en je preživel

Slovenija 26. Maj 202213:09 > 27. Maj 2022 09:56
mačja hiša
Mačja hiša/Facebook

Pretresljivih zgodb o zavrženih mačjih mladičih je v Sloveniji še vedno preveč. V okolici Žalca so pred kratkim med smetmi našli pet mladičev. Štirje so v plastičnem zabojniku poginili, en muc pa je nesrečni začetek življenja preživel, zanj za zdaj skrbijo v Mačji hiši. Direktorica omenjene organizacije Helena Jovanovič Hacin ocenjuje, da je zavrženih mačk v državi še vedno veliko.

Kljub vsem preventivnim programom in ozaveščanju o dovolj zgodnji sterilizaciji in kastraciji štirinožcev nevladnih organizacij in društev je žalostnih zgodb o zavrženih mačjih mladičih še vedno preveč. Ena takih, sicer s precej srečnim koncem, je tudi zgodba približno štiri tedne starega črno-belega mucka, ki so ga pred dnevi našli med smetmi v okolici Žalca. Žal so v zabojniku zraven njega ležali še štirje – že poginuli mladiči, je na svojem Facebookovem profilu zapisala Mačja hiša, neprofitna organizacija za oskrbo mačk.

Mladička so našli v izjemno slabem stanju, med drugim je bil dehidriran, še vedno pa ima težave s premikanjem. “Vročina v smetnjaku mu je pustila nevrološko okvaro,” je pojasnila Helena Jovanovič Hacin, direktorica Mačje hiše. A po intenzivni veterinarski oskrbi začenja (skoraj) samostojno jesti in se vse bolj vesti kot mladiči njegove starosti

V Mačji hiši skrbijo za 200 muckov

Mali črno-beli muc, ki s svojim živahnim značajem takoj pritegne pozornost, pa je samo eden od stotine mačjih mladičev, ki končajo na cesti, v jarkih ali smetnjakih. Prostovoljci v Mačji hiši imajo trenutno pod svojim okriljem okoli 200 muckov, ki so bili zavrženi. “Večinoma pridejo k nam v slabem stanju, s poškodbami,” nam je povedala Helena Jovanovič Hacin. Po njeni oceni je zavrženih mačk v Sloveniji še vedno veliko, a se z leti stanje malenkost izboljšuje. “Zelo počasi napredujemo k boljšemu odnosu do živali,” je strnila.

Vsaka pomlad se še vedno začne s klici najditeljev, da so našli zapuščene mačje mladiče ali pa mačko, ki jih je skotila tako rekoč na njihovem pragu, kako naj jim pomagajo, se glasijo prošnje za pomoč. “Največ mladičev je v obdobju od julija do oktobra,” je še pojasnila Hacin Jovanovič. Zavetišča in prostovoljci, ki skrbijo za zapuščene živali, imajo tako do poletja vsako leto nameščenih veliko mladičev, ki jih je treba primerno oskrbovati in zdraviti do dvanajstega tedna starosti. Seveda pa mucki komaj čakajo, da jim nekdo ponudi topel dom.

Če želite pomagati pri stroških, ki nastajajo ob njegovi oskrbi, lahko donirate na:

TRR: SI56 6100 0000 2600 529 s pripisom “preživeli iz smeti” ali prek Paypala [email protected] z enakim pripisom ali pošljite dobrodelni SMS POMOCMH5.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS