Med snemanjem v Sloveniji poškodovali avtomobile italijanskih novinarjev

Slovenija 18. Jan 202416:08 7 komentarjev
Uničeni avtomobili novinarjev Rai
Foto: Andrea Romoli/Facebook

Med snemanjem novinarskega prispevka v Sloveniji so neznanci razbili steklo in ogledala na avtomobilih italijanske televizijske ekipe Rai. Novinarji so snemali prispevek o fojbah.

Neznanci so v torek v okolici Podpeči ob meji z Italijo poškodovali avtomobile novinarjev italijanske radiotelevizije Rai. Kot poroča deželni portal Rai, je televizijska ekipa pri jami Vilenica pripravljala prispevek o fojbah, ko so se vrnili k vozilom, pa so ta bila poškodovana. Neznanci so trem avtomobilom z italijanskimi registracijami in oznakami televizije polomili stranska ogledala, enemu od avtomobilov pa so razbili vetrobransko steklo.

Kot še poroča deželni Rai, je bil poleg avtomobilov novinarjev parkiran tudi avto s slovenskimi registracijami, ki so ga vandali pustili pri miru. “Ko smo se vrnili k avtom, smo opazili razbito steklo in polomljena ogledala,” je v videoposnetku na Facebooku dejal novinar Rai Andrea Romoli.

Dogodek so ostro obsodili v novinarskem sindikatu UNIRAI. Kot so dejali, ustrahovalna in nasilna dejanja ne bodo preprečila novinarjem Rai, da bi pri svojem delu poročali o zločinih včeraj in danes. “Od zgodovinskega stiska roke med predsednikoma Sergiem Mattarello in Borutom Pahorjem ni poti nazaj,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vandalizem so obsodili tudi v zamejski skupnosti. Slovenska senatorka Tatjana Rojc je po poročanju Rai dejala, da tisti, ki želi ustrahovati in skuša groziti, spada v preteklost. Senatorka upa, da bodo tisti, ki ščuvajo k sovražnosti, po desetletjih prizadevanj za sodelovanje in utrjevanje prijateljskih vezi med dvema narodoma in dvema državama, za vedno utihnili.

Novinarji so prispevek pripravljali ob bližajočem se dnevu spomina, ki ga v Italiji obeležujejo 10. februarja. Dan spomina je posvečen žrtvam povojnih pobojev ter množičnemu odseljevanju italijanskega prebivalstva z območja Furlanije – Julijske krajine, Istre in Dalmacije po koncu druge svetovne vojne. V povojnem času so v kraških jaških oziroma fojbah našli na stotine pobitih Italijanov.

Napad je obsodil tudi državni sekretar za mednarodne zadeve Vojko Volk, ki je bil v preteklosti tudi slovenski veleposlanik v Rimu in generalni konzul v Trstu. “Slovenija ima z Italijo vzpostavljene dobre sosedske odnose, ki temeljijo na spoštovanju in zaupanju, zato italijanskim novinarjem izražamo solidarnost,” je zapisal na vladnem profilu na družbenem omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje